Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: STEFAN WETTAINEN

Matprofilerna Eisenman ”Det är fint att jobba nära varandra”

Systrarna Lisa och Monica Eisenman har i mer än 20 år inspirerat hemmabagare och hemmakockar med förföriska recept och en uppenbar känsla för det vackra och goda. Här berättar de mer om sitt mat- och bakintresse och vad som är hemligheten bakom att lyckas i köket. 

Kanske hade just du turen att i början av 2000-talet sitta i en av fåtöljerna på The Cook Book Café vid Jarlaplan i Stockholm? En stunds njutning bland syndigt goda chokladtårtor, ljuvliga luncher och kokböcker – en värld inte bara av mat och sötsaker utan något mycket större, en livsstil och genuin passion. Kokböcker att köpa, snegla i och inspireras av. Det var i samma veva som Rosendals Trädgårdskafé på Djurgården gav ut sin första kokbok.

– Det var en helt ny tid för kokböcker, säger Monica, när jag träffar henne och storasyster Lisa mer än 20 år efter att kaféet slog upp dörrarna.

– När vi sedan fick frågan om vi ville göra en egen kokbok, med favoriter från kaféet, så var det förstås otroligt kul.

Lisa, ett och ett halvt år äldre än Monica, fyller i:

– Vår bok skulle innehålla förrätter, varmrätter och efterrätter men när vi började skriva ner våra favoriter såg vi att ungefär 70 procent var söta saker, haha. Vi förstod att det var en sådan bok vi ville och skulle ge ut.

De skrattar till, berättar om förordet till den allra första boken, Två systrars söta, som gavs ut 2005. Det var hängivet, övertygat och gick mot strömmen.

– På den tiden var det mer än nu så att socker beskrevs som en farlig drog, det var dietböcker hit och dit, stenåldersderskost bland annat. Men vi slog ett slag för sockret och skrev att socker med måtta också får oss att må bra, Dessutom bidrar det med färg, konsistens och hållbarhet.

Systrarna Eisenmans Två systrars söta blev en stor succé, med frestelser lite utöver det vanliga. Vad sägs om muscovadosnittar med kaffekross, rödbetskaka med saffransglasyr, polkagrischeesecake och devil’s chocolate cake? Numera är otaliga influerare och bakbloggare inne på samma spår, det ska vara extra allt och ”over the top”, som Eisenmans uttrycker det själva, men visst kan vi säga att systrarna var tidigt ute och att deras stil var nydanande.

Var kommer det stora mat- och bakintresset ifrån från början?

– Vi har alltid haft mat omkring oss, mamma har alltid varit väldigt matintresserad, så för oss var det naturligt att först fiska krabban och sedan koka den. Men många av våra starkaste och bästa smakminnen är från Sverige, när vi flyttade hit från USA, säger Monica, som åtta år gammal, 1982, kom hit från Maryland med mamma Helene och syster Lisa för ännu en semester i mormors mysiga stuga i Järvsö. En semester som faktiskt landade i en permanent flytt till Sverige och älskade Järvsö, till en början. Föräldrarna skildes, storebror Theo flyttade även han till Sverige men pappan blev kvar i USA.

– Jag minns inkokt lax i mormors stuga, säger Monica. Varm melon, solvarma jordgubbar!

– Långfil och svartvinbärssylt, fortsätter Monica och ler åt alla minnen.

Allt började egentligen med att en svensk tjej från Järvsö, deras mamma, reste till USA för att jobba på svenska ambassaden i Washington, förälskade sig i en amerikansk man och bildade familj. Efter flytten till Sverige har det varit ett antal stopp för Lisa och Monica på andra ställen i världen. Två år bodde de med sin mamma i Etiopien, de pluggade på universitet i USA och under en period på varsitt håll i Madrid respektive Frankrike. Något som absolut påverkat dem. Olika matkulturer har inspirerat dem och inspirerar dem i arbetet.

I tidningar som Hembakat och Allt om Mat bidrar Lisa och Monica i så gott som varje nummer med recept på många vackra och goda bakverk, ofta med Hélen Pe bakom kameran som oftast brukar vara fotografen bakom de vackra, ljuvliga böckerna.

Vad skulle ni säga är hemligheten med att lyckas i köket?

– Att hitta glädjen när du lagar mat eller bakar, utan en massa måsten och förbud. Hela vår filosofi och vår passion handlar om att sprida inspiration och mat- och bakglädje på ett personligt och genuint sätt, säger Monica och Lisa håller med.

Monica beskrivs som den estetiska av de två och stajlar även jobben, Lisa är organisatören och planerar mycket. Det finns lägen då det blir tjafs mellan dem, men fördelarna med att jobba ihop överväger stort.

– Ett tag var det lite slitigt, haha, när vi både bodde ihop i mammas lägenhet och hade startat företag tillsammans, då bråkade vi en del. Men vi var ju tvungna att göra jobbet ändå, säger Lisa.

– Det är enklare nu, när vi i alla fall inte bor ihop, vi har våra egna familjer, men en snarlik livsstil. Vi har förståelse och respekt för varandra, säger Monica. Det är absolut härligt och fint att få jobba nära varandra.

– Vi hade nog aldrig kunnat jobba på det här sättet med någon annan, så är det bara.