Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock/Bokförlaget Mondial

Matprofilen: Tänk på detta när du bjuder på smårätter

Klara Ingemyr är hemkunskapsläraren som gjort succé på Instagram med sitt konto @1000smårätter – och nyligen släppte hon sin första kokbok, med samma namn. Här ger hon sina bästa tips på hur du kan tänka om du planerar en middag med plock. Dessutom delar hon med sig av vanligaste fallgroparna som du bör undvika när du bjuder på middag. 

Att bjuda på plockmat är alltid en trevlig idé i teorin – men kan vara desto svårare i praktiken. Det är många rätter att laga samtidigt, och dessutom ska de passa smakmässigt med varandra. 

”Behöver inte laga allt själv”

Klara Ingemyr driver kontot @1000smårätter på Instagram, och har nyligen gett ut en bok med samma namn. Hon är en fena på att sätta ihop middagar bestående av smårätter – och menar att det finns en hel del att tänka på innan man sätter i gång. 

– Det är lite klurigt. Det beror på hur många man är, hur länge man tänker att middagen ska pågå och var man vill lägga ribban ambitionsmässigt. Ska man slå på stort och bjuda på många olika smårätter får man vara beredd på att stå i köket ett par timmar först, säger Klara och fortsätter:

– Men – man behöver inte laga allt själv. Jag tycker det är trevligt att involvera gästerna, då kan de hjälpa till och laga någon rätt också. Och då dras tempot samtidigt ner, så man riktigt kan njuta av maten. Det är jättetrevligt att förbereda en eller två rätter och äta tillsammans. Sedan går gästerna in i köket och lagar en rätt till som man äter, och därefter kanske det blir ytterligare en sväng till köket för att laga något, säger Klara Ingemyr. 

Tänk bred mix

För att få till den där perfekta blandningen av smårätter är det bra att tänka på just en bred mix – där det inte blir för mycket av en specifik råvara eller rätt. 

– Satsa på olika toppings för att få olika texturer, det gör jag ofta. Jag brukar också tänka att man inte ska äta sig mätt på samma sak, alltså inte fyra kroketter utan en och sedan en dipp med bröd och därefter kanske en bakad grönsak följt av en pizzabit. Då blir det inte för mycket av något, och man undviker att äter saker som är för lika till konsistensen, säger Klara Ingemyr. 

”Satsa på olika toppings för att få olika texturer”, tipsar Klara Ingemyr om.”Satsa på olika toppings för att få olika texturer”, tipsar Klara Ingemyr om.”Satsa på olika toppings för att få olika texturer”, tipsar Klara Ingemyr om.
”Satsa på olika toppings för att få olika texturer”, tipsar Klara Ingemyr om. Foto: Shutterstock

Vanligt att underskatta tiden

Vad är det vanligaste felet när man bjuder hem folk?

– Att underskatta hur lång tid det faktiskt tar att laga maten. Men jag har ganska många recept där man kan förbereda, från att pickla till att fritera. Mitt absolut bästa tips är att laga mat ofta – på så vis lär man sig uppskatta hur lång tid det faktiskt kommer att ta, säger Klara Ingemyr. 

Du har vuxit snabbt och har i dag många följare på sociala medier. Varför tror du att folk uppskattar ditt konto?

– Jag vet inte hur algoritmerna fungerar, jag är lite chockad faktiskt, men det har gått väldigt bra. Och det är jag mycket tacksam för, jag får så mycket kärlek från mina följare. Jag tror att jag startade mitt konto i precis rätt tid, alldeles innan corona, och att det jag postar, smårätter, är populärt. Det är generellt sett ett trevligt sätt att äta mat på. Och sharingkonceptet funkar fortfarande, det var supertrendigt ett tag, men man ser fortfarande mycket av det på krogen, säger Klara Ingemyr. 

Finns det någon sociala medie-hype inom mat och dryck som du är trött på?

– Nej. Men jag tror kanske att intresset för väldigt snabba matlösningar, som synts mycket på TikTok, är på väg att försvinna. Det är för enkelt, vi vill att det ska smaka gott också, säger Klara Ingemyr. 

Läs mer:

10 kändisar – det här lagar vi helst till helgen 

Söndagsmiddag – klassiska recept och kockens bästa tips

Lyckas med potatismoset – recept och knep