Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Matprofilen Julia Tuvesson: ”I höst vill jag laga mycket bonnakäk”

Julia Tuvesson är receptkreatören som genom att dela sina vegetariska matkreationer tagit Instagramvärlden med storm. Till Allt om Mat delar hon med sig av sina spaningar om höstens hetaste mat-trender – dessutom bjuder hon på inspiration till vad hon själv helst lagar under höstens kyliga kvällar. 

– Jag ser fram emot att laga mycket rustikt ”bonnakäk” och husmanskost från hela världen, säger Julia Tuvesson. 

Många känner nog igen populära Malmöprofilen Julia Tuvesson från Instagram, där över 77 tusen följare dagligen tar del av hennes inspirerande recept och säsongsbetonade matlagning med fokus på gröna råvaror. Förutom att vara en inspiratör och receptkreatör inom vegetarisk matlagning syns Julia titt som tätt laga mat i tv-rutan – och hon har dessutom skrivit flera kokböcker, där den senaste dedikerades en av hennes absoluta favoriter i matlagningen: brynt smör. 

Lagar gärna ”bonnakäk”

När Allt om Mat pratar med matprofilen berättar hon att hösten är hennes favoritårstid när det kommer till matlagning. Just nu lagar hon gärna rustika rätter – med en blandning av färska, torkade och konserverade, gärna lokala, höstråvaror. 

– I höst ser jag fram emot att laga mycket rustikt ”bonnakäk” och husmanskost från hela världen som olika typer av grönsaksgrytor, pot pies och buljonger. Jag ser fram emot att göra en massa röror och patéer på höstens bästa råvaror att servera med grillat bröd och pickles, äta gott bröd och danska ostar som fuldmåneost och Vesterhavsost, laga roliga rätter med svamp och vin, som till exempel svampragu. Och så kommer jag givetvis laga massvis av rostad tomatsås på burktomater, det levde jag på förra hösten och det lär jag definitivt göra i år också, säger Julia Tuvesson. 

Julia Tuvesson spår hetaste trenderna för hösten 2021

Svenska gröna proteinkällor

– En trend som jag tror kommer stå sig från föregående år är fokus på gröna, svenskodlade proteinkällor. Restaurangerna har serverat svenska råvaror som höstärt, gråärt och gotlandslins ett tag nu och jag hoppas att dessa råvaror kommer att upptäckas av allt fler konsumenter. En annan lite vanligare svensk proteinkälla som gula ärtor kanske också får sig ett litet uppsving!

Potatis som huvudroll

– Från att ha varit ett ganska anspråkslöst tillbehör tycker jag att potatisen alltmer har börjat få ta rollen som stjärnan på tallriken. Friterade potatiskroketter med kantareller, potatispizza med karamelliserad lökkräm, hasselbackspotatis med pangritatto. Det finns så mycket kul att göra med den trendiga potatisen, dessutom finns ju så många olika sorter att upptäcka.

Spännande rätter med svamp 

– Svamp är visserligen alltid trendigt på hösten men i år ser jag att intresset för svamp har fått ett stort uppsving. Vi lagar svampragu, svampgyros, svampbiffar, soppor och grytor, vi friterar och steker svamp, gör svamppulver och buljong. Ja, jag tycker att mitt Instagramflöde översvämmas av härliga svampbilder. 

Dyra konserver

– Nu är det skördesäsong men snart går vi över till konserverad mat, rotfrukter och diverse grejer från frysdisken igen. Och då är det trendigt att lägga några extra kronor på de lite dyrare konserverna. En trendprodukt från förra året är hela San Marzano-tomater som är fantastiskt goda. Tjoffa in dem på en plåt i ugnen och låt rosta, mixa, i med en skvätt grädde och buljong – sedan har du en fantastisk tomatsoppa på få ingredienser. 

Annorlunda vinäger

– Slattvinäger, solarisvinäger och vinäger på svensk frukt: plötsligt känns det som att alla pratar om vinäger och jag tycker det känns som att vinäger är på väg att bli en riktig uppstickare. Det finns ju så mycket mer än balsamvinäger, vitvinsvinäger och rödvinsvinäger. Det känns helt rätt i tiden – både hållbart, nördigt och gott på en och samma gång.

Julia Tuvesson

Ålder: 32 

Yrke: Receptkreatör och kokboksförfattare

Bor: Malmö

Instagram: @tuvessonskan

Läs mer: De två bästa vännerna tävlar mot varandra i ”Kockarnas kamp”

Annons: Läs alla dina favoritmagasin i appen Arcy