Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mathias Dahlgren har tidigare vunnit ”kock-VM”.
Mathias Dahlgren har tidigare vunnit ”kock-VM”.
Mathias Dahlgren har tidigare vunnit ”kock-VM”.
Mathias Dahlgren har tidigare vunnit ”kock-VM”. Foto: Måns Dohns

Mathias Dahlgrens 8 smarta köksknep

Mästerkocken och toppkrögaren Mathias Dahlgren delar med sig av smarta knep och trix som gör både middagar med gäster, valet av köksprodukter och matlagningen enklare.

1. När du har gäster på middag, bjud på något du lagat tidigare och som du vet att du behärskar. Det är bättre att bjuda på något enkelt och gott som man lagat förut än en superavancerad rätt.

Pasta med tomatsås ur ”Kokbok för grå dagar” Foto: Lennart Weibull

2. En vanlig grå tisdagskväll kan du göra en passata med krossad vitlök som du steker gyllene i olivolja och sedan tillsätter passerade tomater i. Låt puttra ihop medan pastan kokar. Servera med parmesan, salt, nymalen svartpeppar och vänd ner rikligt med färsk basilika. Då är du i himlen!

3. Du behöver inte en park av köksapparater. Lagar du mycket mat kan en matberedare vara en smart investering. Satsa annars på en bra stekpanna och en rejäl skärbräda i trä. Slipa och olja den med jämna mellanrum.

Mästerkocken

Mathias Dahlgren har vunnit ”kock-VM”, Bocuse d’Or, belönats med Gastronomiska akademiens guldmedalj och valts till ”Kockarnas kock” ett antal gånger. Han driver bland annat den vegetariska finrestaurangen Rutabaga och bageriet Green Rabbit.

4. En kniv behöver inte vara dyr, men ska ligga skönt i handen. Har man stora händer behövs en viss typ av handtag, har man små behövs en annan. Tre knivar räcker: brödkniv, skalkniv och en mellanstor kockkniv.

5. Största skillnaden mellan proffs och amatör är att många amatörer tror att man måste krångla till det. Men det är faktiskt strunt samma om du hackar en lök snyggt på en minut eller på tio, resultatet blir detsamma. Vila i att vara en duktig amatör.

6. Vem är det du bjuder på middag? Låt det avgöra vad du tänker laga. Om jag bjuder grannarna på landet på höstlunch blir det stekt strömming och potatismos. Men bjuder jag syrrans barn gör jag något asiatiskt. Tänk på att det ska vara roligt och trivsamt att dela mat med andra, gör det inte för att imponera.

7. Det okända kan vara fantastiskt. Till exempel är svartrötter ljuvliga att sautera i smör, vitlök, några droppar citron och salt. Svartrot kallas för fattigmanssparris och är för många en okänd delikatess!

8. En busenkel salladsdressing: Gröp ur en mogen avokado i en skål, tillsätt rödvinsvinäger, salt, svartpeppar och några droppar olivolja, mixa till en slät, grön vinägrett. En perfekt salladsdressing, och dessutom vacker.

Här hittar du Mathias ”Kokbok för grå dagar” (Bonnier fakta)

Fler tips på proffskockar hittar du här: