Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Lär dig skilja på fakta och myt med Expressens grillskola
2 AV 2

Experternas favoritrecept på grillen - från tonfisk till tomahawk

Vad grillar en kock helst av allt? Allt om Mat:s kunniga matexperter delar här med sig av sina favoritrecept när det kommer till grillat. Och spridningen bland grillfavoriterna är stor - från tomahawk till grillad rotselleri. Se recept och tips här!

Vi är många som verkligen älskar att grilla - allt från hamburgare och halloumi till fläskfilé och flankstek. Men ibland kan det vara bra med lite inspiration och tips på annat gott att lägga på grillen. Här är därför matexperternas grillfavoriter!

Cecilia Lundin - kock och receptmakare på Allt om Mat:

– Det här receptet har jag själv hittat på och det kanske är lite förmätet att ha ett av sina egna recept som ett favoritrecept men jag tycker att detta är väldigt gott. Jag har bjudit flera av mina vänner som föredrar vegetarisk mat och alla ha hållit med mig. Rotsellerin får en mild smak när den grillas, smak av örtig olja och en härlig krämighet av mozzarellaost. Några knapriga nötter på toppen gör hela rätten komplett.

– Detta är ett härligt recept som visar att man inte bara kan använda grillen att grilla på utan även till matlagning. Blanda gärna i bitar av kyckling, chorizokorv, musslor eller kanske bläckfisk. Paella är ju lite som pyttipanna, man tager vad man haver hemma i sin kyl.

Gunilla von Heland, matexpert och receptmakare på Allt om Mat:

– Jag grillar gärna en rejäl köttbit som räcker till många. Det ska vara grillade grönsaker och en sallad till och en sås eller ett smör. Allra helst en hemslagen bearnaisesås eller ett kryddsmör med örter och vitlök.

– Och en grillad korv blir en extra god middag när den kombineras med grillad spetskål och tryffelsenap.

Ulla Karlström, medarbetare på Allt om Mat:

– Grillad tonfisk är så fantastiskt gott, det är viktigt att inte grilla fisken för länge. Tonfisken ska ha en rå kärna, så någon minut på varje sida räcker bra.

– Kycklingen är otroligt saftig och god efter både rimlag och marinering. Lite tidskrävande men väl värt besväret. Att fläka ut kycklingen likt en fjäril är ett enkelt och bra sätt att grilla en hel kyckling på och dessutom går det lite snabbare.

Här hittar du recept på goda såser till grillat som du kan göra själv:

Bearnaisesås 

Café de Paris-smör 

Test av färdig bearnaisesås 

Läs också: