Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 3
Lyxigt bakverk att imponera på fikagästerna med
2 AV 3
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Foto: Shutterstock

Maten du inte trodde att du kunde frysa in – guide och tips

Att frysa in mat som blivit över är ett bra sätt att spara pengar och minska matsvinnet. Men visste du att du också kan frysa in råvaror som du inte hunnit tillaga. Här är en lista på några, kanske oväntade, livsmedel som faktiskt går att frysa in och sedan använda i din matlagning.

Mjölk och grädde

Kan frysas in för att senare användas i bakning och matlagning. Fryst grädde är t ex svår att vispa så här rekommenderar vi att använda färsk grädde.

Ägg utan äggskal

Frys in äggvita och äggula separat. Hela ägg kan alltså inte frysas in då vätska expanderar i fryst tillstånd. Använd sedan i gratäng och omelett t ex.

Färska örter

Hacka och frys in färska örter, även stjälken kan användas så hacka ner den också. Det går även att frysa in färsk vitlök men se till att lägga den i väl försluten förpackning så att vitlökslukten håller sig i förpackningen och inte sprider sig i hela frysen.

Avokado

Skär i mindre bitar och frys in och ta fram och använd i smoothie eller soppa.

Vin

Frys in vitt vin som sedan kan användas i fisksoppa, såser och grytor. Även skvättar av rött vin eller dessertvin går bra att frysa in. Frys in i istärningsfack och ”ploppa”sedan  över vinisbitarna i en burk. Enkelt att dosera när man behöver skjuts i t ex köttfärssåsen.

Banan

Skala och skiva banan och frys in för att sedan lägga i en smoothie eller i bakning.

Kakdeg

Blev det deg över eller hann du inte baka ut den? Ingen panik, frys in kakdegen och grädda kakorna vid ett senare tillfälle

Att tänka på när du fryser i livsmedel:

Märk förpackningen med innehåll och datum.

Frys in i mindre förpackningar så du kan använda lite i taget och inte behöver tina allt när du vill använda en del.

Använd gamla glassförpackningar eller mindre sylt/senapsburkar när du fryser in för att återanvända så mycket material som möjligt.

Mer information om hur du fryser in och förvara dina livsmedel finns på Livsmedelsverket.

Läs också: