Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Grenadine + Frederik Zäll.

Maten, drycken och musiken

Bloggaren Fredrik Zäll ger kocken inspiration, inte bara genom recept och bilder utan även med drycker och musik. Allt i en ny kokbok. Här förklarar han hur.

- Det fanns ingen sådan kokbok som jag ville ha! Då fick jag skriva den själv!Så förklarar
Frederik Zäll hur han kom på idén till att skriva en kokbok. I dagarna landar den på butiksdiskarna och Frederik är påtagligt nöjd med resultatet.

- Den heter Lyxlagat, precis som min blogg, och den heter det för att det är mat som ska vara lite lyxigare. Det ska ta lite tid, det ska vara mycket ingredienser - ha en känsla av slow food över sig, förklarar han.

Och boken är inte bara en kokbok, förutom de 46 recepten så finns det även tydliga anvisningar om dryck och musik. Och drycken ska inte alltid vara till maten utan till - kocken.

- Det är totalt egoistiskt, när man lagar mat så ska man ha det bra och då vill jag tipsa om vad man kan dricka i de små pauserna i matlagningen. Det ska vara lyxigt för kocken också!

Musiken är lika väl vald som dryckerna, delvis beroende på att Frederik är minst lika mycket musiker som kock, han håller just nu på att spela in en ny skiva med bandet Eskobar och har haft musiken som yrke under lång tid.

- Jag tycker att kombinationen mat, dryck och musik är så härlig och på det här sättet så får både jag och de som läser kokboken alla chanser till bra kombinationer.Har du något eget favoritrecept i boken?

- Skulle jag nämna bara ett så skulle det vara "Svensk sommarsmörgås" som är en variant på ett recept som kocken Marcus Samuelsson brukar laga. Det är en matjessillsmörgås med grillade rödbetor och den är fantastiskt god.Och dryck till den?

- Det blir en Goldings Summer Hop Ale.Och musiken?

- Gösta Linderholms Waxholms vita måsar går bra ihop med den här maten. Den spelar min pappa ofta och den är så bra, så bra.

Här hittar du Frederiks blogg

Frederik tipsar om vin och recept till kalaset - fler tips