Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mästerkocksvinnaren tävlar i ”Kockarnas kamp”

2011 vann Louise Johansson som amatörkock den allra första säsongen av TV4:s program ”Sveriges Mästerkock”. Nu, 11 år senare är det dags för henne att åter sätta sina matkunskaper på prov som en av åtta proffskockar i ”Kockarnas kamp”, som sänds på TV4 under hösten. 

– Jag trodde inte att jag skulle bli så nervös och påverkad av mina nerver, jag blev helt utpumpad, säger Louise Johansson. 

Den 26 september är det premiär för den elfte säsongen av TV4:s tävlingsprogram ”Kockarnas kamp”, där professionella kockar ställs mot varandra i tuffa utmaningar. Genom åren har vi fått se kända namn som Markus Aujalay, Tommy Myllymäki, Alexandra Zazzi och Tareq Taylor göra upp i allt från att hacka lök snabbast och göra godast sås, till att steka en perfekt köttbit – utan termometer. 

Första Mästerkocken i Kockarnas kamp

Nu kan Allt om Mat avslöja vilka kockar som kommer att göra upp i den omtalade ladan den här gången. Bland namnen finns till exempel Louise Johansson. 2011 vann hon som amatörkock den första säsongen av ”Sveriges Mästerkock”. Nu, med två finaler av Årets Kock på meritlistan, blir hon historisk som den första ”Sveriges Mästerkock”-vinnaren att också tävla i ”Kockarnas kamp”. 

– Jag har aldrig sett mig själv som en tävlingsmänniska, men har på senare tid börjat förstå att jag nog är det. Jag har tittat på både Årets kock och Kockarnas kamp många gånger, och har stundtals känt att någon gång vill jag stå där, säger Louise Johansson. 

Louise Johansson tävlar i årets upplaga av ”Kockarnas kamp”.Louise Johansson tävlar i årets upplaga av ”Kockarnas kamp”.Louise Johansson tävlar i årets upplaga av ”Kockarnas kamp”.
Louise Johansson tävlar i årets upplaga av ”Kockarnas kamp”. Foto: Jakob Dahlstrom

Likheter mellan programmen

Hon beskriver inspelningarna av programmet som en fantastisk upplevelse, där hon fått lära känna många duktiga kockar – och hittat ny matinspiration. På vissa sätt liknade det inspelningarna av ”Sveriges Mästerkock”. 

– Programmen skiljer sig så klart väldigt mycket åt, men det var ändå kul att få uppleva lite samma känsla igen. Det här med att man är så nyfiken på vad som ska hända, vilka tävlingar som kommer att komma. Och att tävla mot personer som man samtidigt umgås med. Det är en speciell situation, men som också är väldigt rolig, säger hon. 

Louise Johansson

Ålder: 36

Bor: Göteborg

Gör: Kock, matstylist och tv-profil. Driver företaget ”Taste by Louise”. 

Aktuell: Som tävlande i ”Kockarnas Kamp” på TV4. 

”Ibland var det fruktansvärt”

Men situationen var samtidigt påfrestande – kanske mer än vad hon tidigare kunnat tro. 

– Tävlingsmässigt har jag varit extremt stressad i många situationer. Ibland var det fruktansvärt att vara i ladan, det kunde bli väldigt känslosamt. Jag trodde inte att jag skulle bli så nervös och påverkad av mina nerver, jag blev helt utpumpad, säger hon. 

Hon upplever nervositeten som annorlunda än när hon tävlat i andra större mattävlingar. 

– När jag tävlat i Årets kock händer allt på en dag, i Kockarnas kamp blir det under en längre tid, man får återkommande adrenalinpåslag. Ibland skakade jag innan jag gick in i ladan. Men samtidigt är det bara att fokusera och köra när man väl får en uppgift, säger Louise Johansson och fortsätter:

– Man kommer att få se blodigt allvar i tävlingarna, men också få följa fantastiskt härliga människor och få ta del av matinspiration, säger hon. 

Här är alla deltagare i Kockarnas Kamp 2022:

Pi Thanh – restaurang Aira på Djurgården i Stockholm

Johan Backéus – restaurang Naturaj i Sundsvall

Birgit Malmcrona – Naturaj i Sundsvall

Louise Johansson – kock och matstylist

Albin Edberg – driver eget inom catering, event och matlagningsevent

Katja Palmdahl – bland annat restaurang Lilla Spinneriet, Göteborg

Sahin Erdal – restaurang Aster i Malmö

Adam Dahlberg – restaurang Adam/Albin i Stockholm

Här är de 8 proffskockarna som gör upp om vinsten i TV4:s ”Kockarnas kamp”.Här är de 8 proffskockarna som gör upp om vinsten i TV4:s ”Kockarnas kamp”.Här är de 8 proffskockarna som gör upp om vinsten i TV4:s ”Kockarnas kamp”.
Här är de 8 proffskockarna som gör upp om vinsten i TV4:s ”Kockarnas kamp”. Foto: Jakob Dahlstrom

Läs mer: 

Proffskocken Desirée Jaks smarta köksknep 

Premium: Anna, 61, följde sin dröm och startade bageri på Öland