Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Maria Martinez Sierra från spanska vinfirman Montecillo i Rioja.Maria Martinez Sierra från spanska vinfirman Montecillo i Rioja.Maria Martinez Sierra från spanska vinfirman Montecillo i Rioja.
Maria Martinez Sierra från spanska vinfirman Montecillo i Rioja. Foto: Joel Linderoth

Maria Martinez Sierra belönas med Gyllene Glaset

Maria Martinez Sierra har varit trogen den spanska vinfirman Montecillo i 35 år. Nu premieras hennes vinmakande med Gyllene Glaset.

Sedan 1976 har hon skapat viner hos firman Montecillo och när hon i år belönas med priset Gyllene Glaset kan hon se tillbaka på en lång tid i vinets tjänst. Maria Martinez Sierra från spanska vinfirman Montecillo i Rioja var påtagligt rörd när hon tog emot priset på Allt om Mats scen på Mitt kök-mässan på torsdagen.

– Jag vill tacka er alla för det här fina priset, det gör mig verkligen glad, sa hon och torkade bort en tår från kinden. När jag började som vinmakare hos Montecillo var jag ganska ensam om att vara kvinna inom vinnäringen men idag är vi många fler.

Juryn, som består av Jan Holmström, Magnus Waern och Gunilla Hultgren Karell, erkände att man inte hade haft en tanke på att det var en kvinna som skulle premieras men berättade också att de blivit väldigt glada när det blev det.

Motiveringen tydliggör det personliga draget i Maria Martinez Sierras vinmakande samtidigt som det vittnar om det pionjärarbete som hon stått för: “...hon har brutit ny mark och lotsat ett verkligt uppskattat och personligt vin genom skiftande trender, utan att någonsin ge avkall på kvaliteten.”

Jan Holmström från juryn berättade att man idag räknar med att nästan hälften av alla vinmakare i Rioja är kvinnor vilket verkligen sätter Maria Martinez Sierras arbete i tydlig jämförelse - från att ha varit nästintill ensam i mitten av 70-talet är det idag inget ovanligt att jobba som vinmakare..

Filip Grufman från importören Primewine som länge har samarbetat med vinfirman Montecillo var väldigt glad över priset.

– Vi är så glada över att Maria fått den här utmärkelsen och hon är så värd den! Vi hoppas att det innebär att ännu fler svenskar kommer upptäcka Montecillos viner och vi kommer att se till att utmärkelsen syns ordentligt på flaskorna i framtiden.