Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Hermansson & CO/Shutterstock

Måns Zelmerlöw: ”Inte jätteimponerad av brittiska maten”

För många är Måns Zelmerlöw mest känd som artist och programledare, men att han har ett stort intresse för mat och vin kanske inte lika många kände till. När Allt om Mat pratar med artisten, som nu är bosatt i England, berättar han att han är skeptisk till den brittiska matkulturen – och sammanfattar den som ”brun och med mycket kolhydrater”.

– I England går du och köper en flaska Merlot på bensinmacken och lagar mat med mycket kolhydrater och fett i, säger Måns Zelmerlöw. 

Artisten och programledaren Måns Zelmerlöw är sedan ett par år tillbaka bosatt i England, dit han flyttat för kärleken Ciara. De senaste åren har sångaren breddat sin artistkarriär, och testat sina vingar i vinvärlden. Han har sedan tidigare bland annat släppt en egen cava, och just nu befinner han sig i Sverige för att lansera sin senaste produkt: ett rött ”boxvin” förpackat i en guldförklädd metalltunna. 

”Britter är rädda för att prova nya saker”

När Allt om Mat pratar med Måns Zelmerlöw berättar han att mat- och vinintresset inte alltid funnits med honom, utan är något som vuxit fram – och tog fart på allvar för bara ett par år sedan, när han bodde i Barcelona. 

– Jag fastnade för Spaniens mat- och dryckeskultur, när jag bodde där växte mitt intresse för vin rejält och jag började resa till vingårdar och intresserade mig för hur själva processen gick till. Matintresset har däremot kommit senare, det har vuxit i takt med att jag skaffat familj. Då nästan måste man intressera sig för mat för att kunna bjuda på en varierad kost hemma, skrattar Måns Zelmerlöw.

Samtidigt som mat och vin har kommit att bli en stor del av artistens liv, menar han att han inte är särskilt imponerad över matkulturen i sitt nya hemland England. Han sammanfattar den engelska maten som ”brun”, och upplever att den inte är särskild varierad eller smakrik. 

– I England går du fortfarande och köper en flaska billig Merlot på bensinmacken och lagar en rätt med mycket kolhydrater och fett. Dessutom är både barn och vuxna i England rädda för att prova på nya saker, i Sverige har vi kulturen att man i alla fall provar innan man bestämmer sig för vad man gillar. Det är till exempel väldigt vanligt i England att man inte äter skaldjur, det är liksom utanför boxen, säger Zelmerlöw.

Saknar svenska matbutiker

Något annat Måns Zelmerlöw noterat sedan flytten är att England halkat efter rejält när det kommer till frågor om klimat och hållbarhet inom mat, och han kan sakna att strosa runt i svenska matbutiker – som han upplever har ett rejält mycket bredare utbud. 

– Sverige har tagit enorma steg de senaste 15 åren, vi har kommit tio gånger längre vad gäller ekologiskt och miljövänligt än vad britterna har, där finns ingen top of mind vad gäller miljö. I Sverige är matvarubutikerna välsorterade, och man värnar om det lokalproducerade. Man har förstått att det smakar mer ju närmre varorna kommer från, säger han. 

Lagar gärna ”Sunday roast” till familjen

Trots att han generellt sett inte är helt såld på det brittiska köket, har han hittat några favoriträtter som han fastnat för – och som han gärna lagar till familjen på helgen. 

– Jag kan verkligen uppskatta en god fish and chips. Sunday roast är också helt fantastiskt, hel kyckling i ugn med rostad potatis och ”califlower cheese”. Det är ett fyratimmarsprojekt, men det är det värt. Något annat som jag verkligen uppskattar i England är pubkulturen, britterna ser puben som sitt andra vardagsrum. Under pandemin var ju det värsta för britterna att pubarna stängde ner. Folk är så öppna och man pratar med alla, det är helt fantastiskt, säger Zelmerlöw. 

Måns Zelmerlöw

Ålder: 35 

Yrke: Artist och programledare

Född: Lund, Sverige

Bor: London, England

Familj: Frun Ciara, sonen Albert och bonus-sonen Archie

Läs mer: Tina Nordströms 3 bästa tips för hemmakocken

Annons: Läs alla dina favoritmagasin i appen Arcy