Mandel - 6 saker du vill veta om det nyttiga fröet
Mandel är ett frö som gömmer sig inne i mandelträdets stenfrukt. Den är alltså inte en del av nöt-familjen. Här är 6 spännande fakta om den nyttiga mandeln.
1. Nyttig och god



Mandlar är rika på järn, kalcium och vitamin E. De har också ett högt innehåll av enkelomättat fett och en bra proteinkälla. Bra för skelett och bra fett med andra ord. Du kan till exempel baka på mandelmjöl, ha mandelmjölk på gröten eller bre mandelsmör på din smörgås.
2. Stenfrukt - ingen nöt



Mandel är en del av plommonsläktet vilket också framgår av dess latinska namn, prunus dulcis. Mandel är fröet i stenfrukten som växer på mandelträd. Trädet kan bli så högt som åtta meter och blommar i februari. När frukten mognat drygt ett halvår efter blomning torkar den ihop och öppnar sig så att fröet, det vi kallar mandeln, faller till marken.
3. Världsträd



Över hälften av världens mandelodlingar finns i Kalifornien, USA men finns också i bland annat medelhavsområdet, Asien och i Australien. Det är ett tåligt träd som även förekommer i södra Sverige och på Gotland. Förvara gärna öppnad förpackningar av mandlar i kylskåp.
4. För kropp och knopp



Mandel går inte bara att äta som de är, göra mandelmassa av eller hacka över en äppelpaj. De används också i hudkrämer och mediciner. Mandelolja kan användas för att till exempel lindra rodnad vid solbränd hud och kan masseras in över trötta muskler. Smörj mandelolja på nariga fingrar eller torra nagelband, applicera lite mandelolja i dina torra hårtoppar.
5. Allergi-risk?



Mandel är inte en nöt utan en stenfrukt. Är du allergisk mot stenfrukt ska du alltså inte äta mandel och bör se upp med andra stenfrukter som till exempel körsbär, persika, nektariner och plommon. Ibland förekommer även aprikoskärnor i bakverk. Läs alltid innehållsförteckningen noggrant om du är allergiker.
6. Söt och bitter



Sötmandel är den vanligaste mandelsorten. Den kan man äta som den är eller i olika former som mjöl, mjölk osv. Den är brun och droppformad och den variant vi skållar till glöggen i adventstid.
Bittermandel är ofta mindre och lite gråbrun i färgen. Den innehåller amygdalin som blir giftig när den tuggas. Små mängder bittermandel används i desserter och bakverk och i likören amaretto.
Läs också:
Källa: Wikipedia Vårdguiden Allfrukt
Artikel från Mitt kök