Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
2 AV 2

Måltidsforskaren: Vegotrenden på väg bort efter pandemin

Nu slopas coronarestriktionerna och restauranglivet kan återgå till det normala. Men kommer allt att bli som förr? Richard Tellström, docent i måltidskunskap, spår att flera av de matfenomen som varit stora de senaste åren kommer att dö ut. Hamburgaren kommer tappa i popularitet och vegotrenden kommer att minska rejält – eftersom det påminner för mycket om åren i kris. 

– Vi vill inte äta som att världen går under, säger Richard Tellström.

Givet att det inte blir några bakslag är coronarestriktionerna nu ett minne blott. Efter två år av begränsningar kan vi blicka framåt, och sakta kan livet återgå till det normala. Restaurangerna kan ha senare öppettider – och gästerna kommer inte längre begränsas i fråga om antal personer vid varje bord. 

Men frågan är om allt kommer bli som förr – eller om flera år av pandemi satt så djupa spår att att människors mat- och restaurangvanor kommer att se helt annorlunda i framtiden? Richard Tellström är välkänd mathistoriker och docent i måltidskunskap, han spår att många mattrender som varit heta de senaste åren kommer att dö ut.

– Under ett till två år kommer vi att utvärdera konsekvenserna av den här krisen, och under den tiden vill vi egentligen inte ha några stora nyheter, utan vi är tacksamma över att kunna gå på restaurang och att saker är som vanligt, säger Tellström och fortsätter: 

– Men runt 2024 kommer det komma ett jättestort behov av en kreativ fas, den kan bli lika stor som på 90-talet, efter finanskrisen, när crossovers kom och det italienska köket blev stort. Eller på 50-talet, efter andra världskriget, när amerikanska snabbmaten kom. Man kommer vilja ha en helt ny typ av matkultur, men exakt vad det kommer bli går inte att säga, säger Richard Tellström.

Vegetariska trenden på väg bort

Maten som vi ätit de senaste åren kommer att vara starkt kopplade till en tid i kris, och för att människor inte ska påminnas om den tuffa tiden kommer många av de trender som varit stora de senaste åren att dala, menar Tellström. 

– Maten som vi åt på 2010-talet kommer upplevas som ålderdomligt, därför kommer vi inte återvända till det. Ett område som kommer drabbas hårt är vego-området. Vegoprodukter, och då främst köttsubstitut, är starkt förknippat med 2010-talet, och det spåret kommer vi lämna. Redan nu kan man se att det vegetariska minskat på restaurangernas menyer, ingen ville gå på restaurang och äta vegetariskt under krisen, säger han.

Richard Tellström tror att vegotrenden kommer att dala tiden efter coronapandemin.

”Vill inte äta som att världen går under”

Något annat som varit stort under pandemin är ”back to basic”-trenden, när människor velat laga och äta mat som påminner om trygghet och barndom. Den trenden kommer att gå ner när vi framåt lämnar krisen, spår Tellström. Detsamma gäller med hamburgare, som varit populärt under 2010-talet. 

 – Frågan är om hamburgarna kommer överleva post-corona. De kommer vara kvar ett tag, men kommer folk vilja äta hamburgare på restaurang efter 2025? Jag tror inte det. Allt det som har varit kommer att kännas tråkigt och kommer inte höra till den värld vi vill bygga. Vi vill inte äta som att världen går under, säger han. 

Något annat som är förknippat med tidigt 2000-tal är så kallade ”duosmaker”. 

– Dubbla smaker i exempelvis sillinläggningar, havtorn och lime och sådana typer av smakkombinationer tillhör det gamla. Samma gäller med chips. Sour cream and onion är väldigt mycket 2000 till 2010-tal och är därför bakåtriktat. Det kommer inte kännas så roligt eller glädjefyllt för konsumenten 2025 säger Tellström. 

Förändringar i restaurangbranschen

Tellström tror att även restaurangbranschen – och vad gästerna vill äta på restaurang – kommer att förändras som en konsekvens av pandemin. 

– Matpriserna kommer att höjas och vi kommer ha mindre pengar på grund av stigande räntor, det gör att det blir mindre pengar i omlopp. Om vi ska gå ut och äta i framtiden kommer restaurangerna behöva locka genom att vara kreativa, säger han och fortsätter:

– En eventuell bubblare, som kan komma att ersätta vegotrenden, är separata grönsaksrätter, som man äter i exempelvis Italien. Att man beställer bönor eller haricots verts till sin köttbit, i stället för att beställa en hel vegorätt. Detta kan också matcha ett ideal för gästerna att äta det de vill, det är också ett smart drag för restaurangerna för att slippa tänka på specialkost, säger Tellström. 

Richard Tellström

Ålder: 61 år

Yrke: Måltidsforskare, föreläsare, författare och tv-profil

Bor: Uppsala

 

Läs mer:

6 hippa husmansrätter som trendar just nu 

Här är matprogrammen att hålla ögonen på i år

3 matprofiler på Instagram: Det här vill vi laga 2022