Måltidsforskaren: Så förändrar lågkonjunkturen våra matvanor
Matpriserna skjuter i höjden när vi nu går in i lågkonjunktur. Måltidsforskare Richard Tellström spår att krisen kommer göra att människor kommer byta ut dyrare matvaror mot billigare – så som chips mot popcorn. Dessutom kommer mat som vi tidigare ätit till vardags framåt att ses som lyxmat.
– Lax är något man kommer äta på helger eller högtider, inte mitt i veckan, säger Richard Tellström.
Just när coronapandemin tagit slut går vi nu in i nya kristider, och med en lågkonjunktur knackande på dörren höjs priserna på allt från el till mat i raketfart.
Men hur påverkas egentligen personers matvanor när plånböckerna blir allt tommare? Kommer vi börja äta andra rätter än vi är vana vid, och kommer vi sluta gå på restaurang? Richard Tellström är välkänd mathistoriker och docent i måltidskunskap. Han tror att som en effekt av krisen kommer människor att behöva tänka på hur prisvärda olika varor är – på ett helt annat sätt än tidigare.
– Man kommer börja värdera vad man egentligen får för pengarna, och utgå från vad som känns prisvärt. Lax är en produkt som man tidigare fått för 100 kronor per kilo, nu kan det kosta uppåt 250 kronor. Då kan effekten bli att lax är något man kommer äta på helger eller högtider, men inte mitt i veckan, säger Richard Tellström.
Popcorn kan bli poppis när chipsen ökar i pris
När butiksvaror blir allt dyrare kommer människor behöva byta ut produkter och rucka på sina tidigare inköpsrutiner. Richard Tellström menar att vi är mer benägna att byta ut somliga typer av matvaror – som exempelvis helgsnackset.
– Snacks till fredagsmyset är utbytbart, så som chips. Man får samma gemenskapskänsla av popcorn, och det är billigare, säger Richard Tellström.
”Dagens lunch” kan gå i graven
Trots att coronapandemin är så gott som över, sitter spåren på många sätt kvar. Som exempel jobbar många personer i dag hemifrån – vilket påverkar besöken på lunchrestauranger. Richard Tellström spår att konceptet ”dagens lunch” därför kan vara hotat.
– Jag tror att det klassiska luncherbjudandet, där man får varmrätt, bröd, dryck och kaffe kommer att försvinna, att det kommer bli ordinarie priser även på lunchen. När både elpriser och råvarupriser höjs kommer restaurangägarna behöva tänka om, exempelvis genom att minska mängder rätter på menyn, och på så sätt minska svinnet, säger Richard Tellström.
Restauranger kan bli vinnarna i krisen
Men trots att restaurangerna kan behöva ställa om, tror Richard Tellström ändå att framtiden är ljus för branschen – särskilt för kvällsrestaurangerna.
– Den postmoderna människan vill gå på restaurang, det är så vi umgås och för många är det viktigt av sociala anledningar. Vi har många singelhushåll och ensamboende i Sverige, och då är det på krogen man ses. Dessutom, när fler jobbar hemma så vill man unna sig och äta ute, och kompensera för att man inte träffar någon på dagarna, säger Richard Tellström.
”Kommer inte finnas utrymme för innovation”
Men han anar samtidigt en förändring i vad restauranggästerna kommer efterfråga på krogen.
– Man kommer även där att tänka mer på vad som känns prisvärt. Folk vill veta vad man betalar för, beställer man en entrecote med bearnaisesås eller en hamburgare så vet man vad man får. Jag tror man kommer satsa på att äta sådant på restaurang, kötträtter med goda såser. Det är sådant som man känner igen. Det kommer inte finnas så mycket utrymme för innovation den närmsta framtiden, säger han.
Läs mer:
10 rätter som passar perfekt i matlådan
8 trendiga rätter som alla pratar om just nu