Lyxig nyårsmiddag som du lagar på 1 timme
En lyxig trerättersmiddag som går snabbt att laga till nyår. Här har du recept på en härlig meny med förslag på passande dryck till de olika rätterna. Allt om Mat:s kock har komponerat en festlig nyårsmiddag som är klar på 1 timme!
Receptmakaren Cecilia Lundin om menyn:
Börja med att skåla i champagne eller ett annat mousserande alternativ. Ta med glaset till bordet där en läcker havskräftssallad väntar. Varmrättens ankbröst serveras med vinteräpplen och brysselkål och sås av äppelbrännvinet calvados. Desserten är enklast möjlig: varm smält choklad som serveras med frukt att dippa.
MENY
FÖRRÄTT
Sallad med havskräftor, citrondressing och brödsticks
HUVUDRÄTT
Ankbröst med calvadossås, stekta äpplen och rostad potatis med brysselkål
DESSERT
Chokladfondue med färska frukter
PLANERING
Stek ankbrösten och tillaga dem färdiga i ugn.
Tillaga potatis och brysselkål.
Koka såsen och stek äpplena till ankan.
Blanda ihop dressingen till förrätten.
Hacka choklad och tärna kiwi till desserten.
Rensa havskräftorna och stek bröden.
Lägg upp förrätten och servera.
Skiva ankbrösten och servera med tillbehören.
Gör i ordning desserten och servera den.
Förrätt med havskräftor
Varmrätt med ankbröst
Efterrätt med choklad
Matcha mat och dryck
TILL SALLAD MED HAVSKRÄFTOR: Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne (nr 7725) Frankrike, 155 kr. Bubbel från Bourgogne med elegant citrusliknande frukt, drag av bröd och utmärkt fräschör.
TILL ANKBRÖST MED CALVADOSSÅS: DeAetna Terra Costantino 2020 (nr 2400) Italien, 175 kr. Elegant ekologiskt rödvin från Etna med rödbäriga toner och fräschör. Lätt krydda, drag av söt tobak.
ALKOHOLFRITT TILL FÖRRÄTTEN: Leitz Eins Zwei Zero Sparkling Riesling (nr 1968) Tyskland, 26 kr (25 cl). Bubbel på burk. Frisk och fräsch med syrliga drag, inslag av honung och färsk citrus.
ALKOHOLFRITT TILL VARMRÄTTEN: Rålund alkoholfri kallpressad 100 % blåbär (nr 19039) Sverige, 69 kr (37,5 cl). Ekologisk blåbärsmust med koncentration och friskhet. Lätt örtiga toner, balanserad sötma och bra längd.
TILL CHOKLADFONDUEN: Graham’s Late Bottled Vintage 2017 (nr 8000) Portugal, 99 kr (37,5 cl). Portvin med tät, söt smak med stråk av björnbär, lite lakrits och kryddor.
Recept Cecilia Lundin Styling Anna Wendt Foto Lisa Björner
Läs också: