Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Per Ranung

Trerättersmiddag med lammrack - klart på 1 timme

Bjud nära och kära på en snabblagad middag med lamm, ugnsbakade rotsaker och getostkräm. Inled middagen med en klassisk drink med en twist och avsluta sött med hemgjord glass. Här är recept till en trerättersmiddag som är klar på 1 timme!

Allt om Mat:s receptmakare Gunilla von Heland har skapat en härlig meny med lammrack serverade med ugnsbakade grönsaker. Till middagen får du dessutom tips på passande dryck. Se recept och planering här.

MENY

DRINK

Manhattan with an orange twist

HUVUDRÄTT

Vitlöksstekt lammrack med rödbetor, palsternacka och getostcrème

DESSERT

Mascarponeglass med röda bär och frasiga pepparkakor

Gunilla von Heland om menyn:

Senhöst och tidig vinter är Manhattan favoritdrinken no. 1. Här med en twist av apelsin som gör den extra god. Lammracks är något av det godaste köttet jag vet och jag har valt att servera den med några fina rotsaker som slentrianmässigt glöms bort till förmån för pasta, ris eller potatis. Både palsternacka och rödbeta har massor av smak och palsternackor får en krämig konsistens i ugnen medan rödbetor blir mer fasta.

Under sommarens Italien-semester hittade jag en glass jag ibland går och tänker på. Glassen hade smak av mascarpone och körsbär och den har inspirerat mig till en egen variant med röda bär.

PLANERING

Mixa samman glassen och ställ i frysen.

Häll upp alla ingredienser till drinken utom isen i en shaker eller kanna.

Skala och skär rotsakerna och sätt in i ugnen.

Gör getostkrämen

Stek lammrack och sätt in i ugnen.

Koka ihop skyn.

Skaka drinken och servera.

Skär upp köttet och servera med tillbehören.

Lägg ihop desserten.

Matcha mat och dryck

TILL VITLÖKSSTEKTA LAMMKOTLETTER: Punt Road Pinot Noir 2020 (2955) Australien, 169 kr. Rödvin i fräsch stil med drag av jordgubbar, körsbär, mynta och en fint fatkryddig ton.

ALKOHOLFRITT: Leitz Zero Pont Five Pinot Noir (1947) Tyskland, 43 kr (25 cl). Rött vin i frisk och mörkbärig stil. Toner av körsbär, örter och en liten sötma i avrundningen.

TILL MASCARPONEGLASS MED RÖDA BÄR: 2017 La Perlara Recioto di Soave, Sove, nr 92198, Italien, 199 kr (50 cl). Dessertvin med läcker sötma och koncentration. Stråk av aprikoser, honung, nötter 6. och citrus.

Recept och styling Gunilla von Heland Foto Per Ranung

Fler snabblagade trerättersmiddagar hittar du här: