Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Smörgåstårta, skåning med skinkaSmörgåstårta, skåning med skinkaSmörgåstårta, skåning med skinka
Smörgåstårta, skåning med skinka Foto: Tine Guth Linse

Lyckas med smörgåstårtan

Tips, trix och roliga recept på kalastårtan som alltid går hem.

Smörgåstårtan är klassikern som gjort comeback – i ny skepnad. Så här blir kalastårtan mer modern:

KOMBINERA SMAKER

Flera olika lager med smakrika och färgglada fyllningar. Alla ska tillföra något eget men ändå fungera tillsammans. Bra är också om fyllningarna skiljer sig lite i textur och konsistens. Några kan vara grovhackade, andra slätmixade.

VÄLJ ETT GOTT BRÖD

Enklast är att köpa färdiga, ljusa, smörgåstårtbottnar. Men tårtorna blir så mycket godare om du använder bröd med mer smak. Kantskär tunnskivad kavring, rågbröd eller hembakat surdegsbröd och pussla ihop bitarna till de olika brödlagren. Fyllningen och täckkrämen gör att de håller sig på plats.

FRISKARE OCH LÄTTARE

Täck tårtorna med färskostkräm bestående av philadelphiaost och crème fraîche. Det ger en friskare smak. Majonnäsen använder du bara som smaktillbehör där den hör hemma, till exempel med räkorna.

VÅGA VARA PERSONLIG

Låt tårtorna blomma ut med olika sorters salladsblad, örter och frukt som topping. Garneringen behöver inte alltid vara jämnt fördelad, men en bra tumregel är att alla ska få minst en skiva av toppingen. Låt varje tårta få bli ett litet konstverk i sig.

Tänk på:

SKÖLJA NOGA

Skölj alla frukter och grönsaker noga och torka dem ifall det behövs. Salladsbladen kan du antingen klappa torra mellan rena handdukar eller pressa ut vattnet i en salladsslunga.

TÄNK PÅ ALLERGIKER

Frön är oftast bättre än nötter mellan lagren i fyllningen. Välj till exempel rostade solrosfrön i en pesto, så kan alla äta den!

RÄKNA GENERÖST

Räkna alltid med stora portioner. Smörgåstårta är kalasmat och folk äter ofta större bitar än man tror.

VÄLJ PASSANDE DRYCK Smörgåstårta är ganska mättande, så välj gärna torra och friska viner till. Vitt och rosé går till de flesta, medan silltårtan är godast tillsammans med öl. Mineralvatten och gammeldags sockerdricka är bra alkoholfria drycker.