Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Tekniken som gör det finhackat direkt
2 AV 2

Lyckas med risotto – 8 favoritrecept och expertens knep

En vällagad risotto är den ultimata helgrätten, och älskas av de allra flesta. Här tipsar vi om 8 favoritrecept – från enkel risotto tomat och citron, till lyxig skaldjursrisotto med smörstekt hummer. Dessutom ger Allt om Mat:s expert Gunilla von Heland sina allra bästa tips på hur du blir ett riktigt proffs på risotto. Spana in recepten och knepen här!  

Att bjuda på en krämig risotto till helgmiddagen, firandet eller festen är ett säkert kort. Det är smakrikt och gott, och ger en känsla av lite extra lyx. Dessutom går det att variera efter säsong, det bästa är att följa årstiderna och tillaga sin risotto med de bästa ingredienserna som säsongen har att erbjuda.

Som ensamrätt eller tillbehör

Risotto äts i Italien ofta som en ensamrätt, som primi piatti, vilket är en mindre rätt och kan lagas med olika smaksättningar som exempelvis svamp, örter, tomat, sparris, saffran eller skaldjur. Men det är också trevligt att servera rätten som ett extra gott tillbehör, exempelvis till kyckling eller fisk. 

Men hur gör man då för att få till en perfekt risotto? Allt om Mat:s matexpert Gunilla von Heland menar att det krävs både tålamod och noggrannhet i både planering och tillagning för att lyckas. 

– Risotto kräver viss noggrannhet både i metod och i val av ingredienser för att den ska bli så där perfekt krämig. Räkna med att stå vid spisen och röra i 20 minuter. Använd gärna en vidare kastrull med tjock botten och en enkel träslev att röra med, säger Gunilla von Heland. 

Olika rissorter ger olika risotto

Något annat som Gunilla menar är viktigt för att nå önskat resultat är utgå från rätt typ av ris. 

– Det finns två sorter ris som man vanligtvis gör risotto på i Italien arborio som har större gryn och som ger en krämig risotto, eller carnaroli som är något mindre i storlek och ger en risotto med bra tuggmotstånd. Förutom riset behöver man en god buljong, lök, smör, en skvätt vitt vin och parmesanost, säger hon. 

Gunilla Von Heland menar att för att laga en riktigt god risotto krävs noggrannhet både i metod och val av ingredienser.Gunilla Von Heland menar att för att laga en riktigt god risotto krävs noggrannhet både i metod och val av ingredienser.Gunilla Von Heland menar att för att laga en riktigt god risotto krävs noggrannhet både i metod och val av ingredienser.
Gunilla Von Heland menar att för att laga en riktigt god risotto krävs noggrannhet både i metod och val av ingredienser.

Gunillas bästa tips för en lyckad risotto:

- Riset ska sauteras en kort stund med smör och lök utan att det blir brynt eller bränns. 

- Koka upp buljongen som ska vara het när den tillsätts. Häll ner 1 dl åt gången och rör. 

- Rör hela tiden tills varje deciliter av buljongen kokat in, det är det som gör risotton krämig.

- Riset ska ha en fast kärna när det är klart vilket inte är det samma som okokt riskärna. 

- Risotto ska serveras direkt när den är klar.

Vanligaste fallgroparna att se upp för:

- Stabbig risotto får man när den inte rörts ordentligt, har fått stå för länge innan servering eller har lagats med för lite buljong.

- Överkokt risotto har lagats med för mycket buljong och blir grötig eller mosig med upplösta riskorn. 

- För mycket vitt vin eller lök som blivit brynt kan ge besk smak. 

8 recept på magiskt god risotto:

Letar du efter ett klassiskt grundrecept på risotto? Spana in vårt bästa recept här!

Har du risotto över? Gör mumsiga friterade risottobollar – arancini – med mozzarella och basilika! 

Läs mer:

5 recept på kycklinggrytor och kockens bästa tips

Recept på lättlagade allt i ett-rätter