Griljerad julskinka i ugn – recept och steg för steg-guide
Köp julskinkan färdigkokt för att snabbt och enkelt få en griljerad julskinka på julbordet. Men för dig som vill ugnsbaka eller koka skinkan själv finns det också här ett saftigt recept på det.
Du kan tillaga julskinka på flera olika sätt. Enklaste och säkraste sättet att få en saftig julskinka är att köpa den färdigkokt - och sedan griljera den efter tyckte och smak.
Vi tipsar om bästa sättet att griljera skinka på.
Traditionell senapsgriljering på färdigkokt julskinka - gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Ta bort nätet och svålen och lite av fettet.
3. Vispa ihop 1 ägg och 3 msk senap. Bred ut det på den feta sidan av skinkan. Strö på ströbröd, cirka 3 msk.
4. Griljera i nedre delen av ugnen 10-15 minuter.
Fler smaksättningar på griljeringar hittar du nedan.
Köp en rimmad skinka om du vill tillaga julskinka själv från grunden. Du kan tillaga skinkan genom att antingen ugnsbaka den eller koka den. Avsluta med griljering.
Tillaga julskinka i ugn – så gör du
1. Sätt ugnen på 125°. Lägg skinkan med svålen upp i en ugnssäker form. Sätt in en termometer.
2. Tillaga mitt i ugnen tills innertemperaturen är 70°, ca 4 1/2 timme. Låt svalna. Ta bort nätet och skär bort svål och fett.
3. Höj ugnstemperaturen till 250°. Blanda äggulor och senap. Bred blandningen över skinkan. Strö på rivet bröd. Sätt in skinkan i ugnen och griljera 10–15 min tills den fått fin färg.
5 tips för att lyckas med julskinkan
1. Köp färdigkokt julskinka
Det säkraste sättet att få en saftig julskinka är att köpa en färdigkokt. Den speciella tillagningen (souvidemetoden) innebär att temperaturen i köttet höjs på ett mycket kontrollerat sätt, som inte är möjlig i vanlig ugn eller vid vanlig kokning. Du sparar dessutom tid.
2. Rätt temperatur
Om du vill tillaga din egen julskinka, så sänk temperaturen och låt tillagningen ta lite längre tid. Då blir skinkan saftigare och godare. Inte mer än 125 grader i ugn och på spisen ska spadet bara sjuda (under 100 grader), inte koka.
3. Använd en bra köttermometer
Köp en digital köttermometer om du inte redan har en. De gamla vanliga termometrarna kan visa fel på upp till 5 grader – skillnaden mellan en saftig och torr skinka.
4. Rätt innertemperatur
Avbryt tillagningen av julskinkan när köttermometern visar 70 grader. Innertemperaturen i skinkan fortsätter sedan att stiga några grader, så skinkan både blir saftig och får den rätta julsmaken.
5. Gör din egen griljering till julskinkan
Enkelt och roligt. Med minimal arbetsinsats sätter du din personliga smak på skinkan. Tips på roliga och goda griljeringar: