Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Köttfärssås och spaghetti – bästa receptet
2 AV 2

Lyckas med gnocchi – recept och kockens smarta tips

Gnocchi är gott och enkelt, och passar till både vardag och fest.  Här har vi samlat våra allra bästa recept med gnocchi – från Italiensk gnocchigratäng till fräst gnocchi med svartkål och peccorinoost. Dessutom delar Allt om Mat:s expert Cecilia Lundin sina bästa tips på hur du tillagar gnocchi, och vilka fallgropar du ska akta dig för. 

Att laga mat med gnocchi är en riktig höjdare. Gnocchi, som är vanligt i norra delarna av Italien, har likheter med pasta – men största skillnaden är att gnocchidegen förutom mjöl, ägg och vatten även innehåller potatis. 

Gnocchi – passar till det mesta

Cecilia Lundin är kock och expert på Allt om Mat. Hon menar att gnocchin är en allsidig liten klimp som passar till det allra mesta. 

– Gnocchi passar med såser av olika slag, till exempel tomatsås, ostsås eller grönsakssåser. Riven ost och lite brynt smör är inte heller dumt. Eftersom gnocchin har en så mild smak passar det mesta, prova gärna att servera dem till stekt fläsk eller bacon och lingonsylt så blir det som en gammeldags svensk husmanskosträtt.

Kan både kokas och stekas

När det kommer till tillagningen av gnocchi menar Cecilia att det finns flera vägar att gå, och det beror på hur man själv föredrar konsistensen.  

– Gnocchi kan man både koka och steka, det beror lite på hur man ska servera den. Ska gnocchin serveras som ett tillbehör till en såsig rätt är det bäst att steka den eftersom den då behåller sin fasta konsistens och kan ta åt sig såsen bättre än om den är kokt och har en lösare konsistens. I en gratäng kan man antingen steka eller koka den först eller ta den direkt ur förpackningen. Men detta är även en smaksak, gillar man en mer fast konsistens på sin gnocchi ska den inte kokas – men föredrar man en mjuk konsistens är det ett bättre alternativ.

Enkelt att göra sin egen gnocchi

Att göra sin egen gnocchi är inte så avancerat som man själv kan tro, menar Cecilia. 

– Det är inte svårt att göra gnoccchi själv men man måste ha ett bra recept med rätta proportioner så att de inte blir för lösa eller hårda. Och så krävs det lite tid eftersom det kokas, kallna, rullas och formas. 

Men om man inte har tiden att göra egen, går det också bra att köpa färdigt, menar hon. 

– Det är en riktig tidssparare jämfört med att göra egna. Är det helg och man har gott om tid kan det vara roligt att göra egna men är det vardag är det suveränt med färdiga, säger hon. 

Grundrecept på hemgjord gnocchi:

6 underbart goda recept med gnocchi:

 

Sugen på mer pasta? Spana in 5 heta pastarätter som trendar just nu!

Läs också:

5 recept på kycklinggrytor och kockens bästa gryttips

5 enkla recept med lax och matexpertens guide till hur du tillagar lax på bästa sätt

Expertens tips: så lyckas du med pastagratängen