Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
2 AV 2
Foto: Allt om Mat

Lyckas med brunchen– Camilla Hamids bästa tips

Sveriges bakdrottning Camilla Hamid är en brunchfantast och tycker att en helgbrunch är det perfekta sättet att umgås. Här ger hon sina bästa tips på hur du ordnar en lyxig och god brunch hemma. 

Minst en gång i veckan dukar bakprofilen Camilla upp till en härlig brunch hemma och hon vet vad hon vill ha på sitt brunchbord.

– Jag vill att det ska finnas ett gott bröd eller någon form av gröt. Det är jättetrevligt om det finns äggröra och pannkakor. Efter det vill jag runda av med något sött, gärna en bulle. En smoothie och en god kaffe på det så är jag nöjd. Jag måste ha ganska lång tid på mig för att hinna äta upp allt. Det är inte riktigt läge om jag ska lämna barnen på förskolan samma morgon utan det får bli på helgen.

Köpenhamn i framkant

Till sin nya bok på tema brunch hämtade Camilla mycket inspiration från Köpenhamn som hon tycker är en förebild för brunchkonceptet.

– Jag möttes av ett hav av fantastiska fik- och brunchställen. Där är det inte så mycket kedjor utan mest lokala kaféer och bagerier. I Köpenhamn får man ofta en lapp där man kryssar i vad man vill ha från olika sektioner som bröd, bullar och smårätter.  Då får man precis vad man vill ha. Det är all in där, mycket fyllning och topping. 

Så lyckas du med brunchen

Förberedelse är nyckeln

– Väldigt mycket av det som vanligtvis serveras på en brunch går att förbereda innan.  Pannkakssmet kan stå i kylen och det är perfekt att baka nattjästa bröd och bullar.

Låt det ta tid

– Att duka fram en massa goda saker och sedan inte hinna äta dem i lugn och ro är helt onödigt. Brunch är en måltid som har mer utrymme för möten och samtal. Det behövs tid för att man ska hinna uppleva maten och sällskapet.

Lägg lite krut på dukningen

– Det finns forskning som visar att porslinets utformning påverkar hur vi upplever smaker. Men jag tycker inte att man behöver tänka att det ska vara på ett visst sätt. Det räcker att lägga på en linneduk eller plocka lite blommor kanske. Små detaljer gör stor skillnad och ger en mysig känsla och en helhetsupplevelse. 

Camillas bästa brunchställen

Om Camilla får välja åker hon gärna till Köpenhamn och upplever deras brunchutbud.

– Wulff & konstali i Köpenhamn har ett stort utbud. De har också de godaste tebirkes med mandelmassa som jag någonsin ätit. Det är så knäckigt och härligt. Ibland vill jag boka en tågbiljett dit bara för att köpa en dem I Stockholm tycker jag att Greasy spoon och Le Östermalm är väldigt bra. 

Camilla Hamid

Ålder: 30 år.

Aktuell: Med boken ”Bullar, bröd & brunch” (Polaris)

Yrke: Receptkreatör och författare.

Familj: Maken Benjamin och två döttrar.

Bor: Södra Stockholm.

Goda brunchrecept

Läs också: 

9 recept för en god och lyxig brunch