Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Helstekt lax i ugn med pecorinoost och gröna ärter.Helstekt lax i ugn med pecorinoost och gröna ärter.Helstekt lax i ugn med pecorinoost och gröna ärter.
Helstekt lax i ugn med pecorinoost och gröna ärter. Foto: Ulrika Pousette

Lax i ugn! Recept och guide till rätt temperatur och tid

Lax i ugn är enkelt och makalöst gott. För att lyckas få den sådär perfekt tillagad och saftig är det viktigt att laxen inte är för länge i ugnen. Här hittar du rätt tid, grader och innertemperatur - oavsett om du har färdig lax i bitar hemma eller en hel laxsida. 

Lax i ugn (i bitar) - gör så här:

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Använder du fryst lax? Tina fisken innan du ska tillaga den. Lägg därefter de tinade eller färska laxbitarna (à 125 g) i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar.

3. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min till 52-55° innertemperatur.

Du kan också tillaga laxen på lägre temperatur, 125°, men under en längre tid. Det blir då ett jämnare och saftigare resultat. Ytterkanterna och kärnan får nästan samma konsistens. 

Hel laxsida i ugn – gör så här:

1. Sätt ugnen på 180°.

2. Lägg den tinade eller färska laxsidan på en plåt. Krydda med salt och peppar.

3. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min till 56° innertemperatur.

För ett saftigare resultat bakas laxen utan salt mitt i ugnen i 100° ca 1 timma.

Ugnstemperaturen när man ska tillaga lax beror på hur man vill att slutresultatet ska bli. Tillagas laxen i lägre temperatur blir den saftig och genomkokt och passar att serveras kall på buffébordet. Tillagas laxen i högre temperatur får den en fin stekyta och en rå kärna.

Sås till lax

Vilken sås passar? Här är 10 goda såser som passar till lax.

Så filéar du lax:

https://youtu.be/3hMFseT9Qtw?width=640&height=360&frameborder=0&allowfullscreen=allowfullscreen

Recept på lax i ugn: