Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Duka till ett läckert påskbord.
Duka till ett läckert påskbord.
Duka till ett läckert påskbord.
Duka till ett läckert påskbord. Foto: ANDERS NORRSELL JÖNSSON BILDER AB KRISTI

Lättlagad påskbuffé – från fördrink till dessert

Fira påsken med en lättlagad buffé där alla ”måsten” från lax till en riktigt maffig påsktårta finns med. Här bjuder vi på våra bästa recept.

Passionsmojito

Foto: Anders Norrsell

Lättblandad drink som du kan göra alkoholfri genom att utesluta den ljusa rommen. Skaka två drinkar i taget.

Tidsåtgång: 15 minuter

Till 6–8 glas

Ingredienser

250 g fruktkött från passionsfrukt, fryst och tinat

2 dl strösocker

2 dl vatten

1 ½ dl pressad lime

1 kruka mynta

3 dl ljus rom

isbitar

6 dl Sprite

 

Garnering

mynta

Gör så här

 1. Koka upp socker och vatten och låt koka tills sockret lösts upp. Låt lagen kallna.

2. Passera fruktköttet från passionsfrukterna genom en finmaskig sil till 1 ½ dl saft.

3. Blanda saft från passionsfrukt, limesaft, sockerlag, rom och mynta i en shaker, spara några myntablad till garnering. Gör drinken i omgångar. Stöt med en muddlare eller skaftet på en träslev så att myntan krossas lätt.

4. Lägg i ett par isbitar och skaka drinken. Sila upp i glas och lägg i is. Fyll på med Sprite och garnera med mynta.

Gubbröra på kavring

Foto: Anders Norrsell

Utmärkt tilltugg som brukar uppskattas av alla. Vi valde att servera röran på rågbröd men självklart går det bra att byta brödet mot knäckebröd eller att servera röran i ett litet glas.

Tidsåtgång: 20 minuter

Till 6–8 pers på buffé

Ingredienser

2 ägg

175 g matjessill

½ äpple

½ rödlök

½ dl majonnäs

2 msk hackad dill

1 msk gräslök

1 krm salt

1 krm nymald svartpeppar

 

Tillbehör

4 skivor kavring

 

Garnering

tunt skivade rädisor

smörgåskrasse

Gör så här

1. Lägg äggen i kokande vatten och koka ca 8 min. Spola äggen i kallt vatten. Skala och finhacka dem.

2. Häll av spadet på sillen och hacka den. Skala, kärna ur och finhacka äpplet. Skala och finhacka löken.

3. Blanda ihop sill, ägg, äpple, lök, majonnäs, dill och gräslök. Krydda med salt och peppar.

4. Ta ut små rundlar ur brödet med hjälp av ett snapsglas, 4 cm i diameter. Lägg på gubbröra och toppa med rädisor och krasse. 

Ört- och limemarinerade räkor på en sked

Foto: FAnders Norrsell

Ett enkelt och lättlagat tilltugg som du kan servera på skedar eller i små glas. Det är lite olja i anrättningen så tänk på att servera skedarna på en servett. Uppskattar du inte koriander så byt ut mot dill.

Tidsåtgång: 15 minuter

Till 6–8 pers på buffé

Ingredienser

500 g räkor med skal

1 kruka koriander

1 vitlöksklyfta

1 röd chili, t ex spansk peppar

3 msk olivolja

2 msk pressad lime

½ tsk salt

 

Garnering

koriander

Gör så här

1. Skala räkorna. Finhacka koriandern, spara några blad till garnering. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin.

2. Blanda ihop koriander, vitlök, chili, olja och limesaft. Vänd ner räkorna och krydda med salt.

3. Servera räkorna på skedar och garnera med koriander. 

Lax med tomater

Foto: Anders Norrsell

Laxen är godast ljummen på buffén.

Tidsåtgång: 20 minuter + 25 minuter i ugn

Till 6–8 pers på buffé

Ingredienser

1,2 kilo laxfilé utan ben, ASC-märkt

1 citron

1 dl chilisås

2 tsk paprikapulver

1 tsk + 1 tsk salt

2 krm nymald svartpeppar

1 krm cayennepeppar

 

Tomater

500 g körsbärstomater, gärna i olika färger

1 vitlöksklyfta

½ dl olivolja

2 msk balsamvinäger

1 msk honung

1 tsk salt

2 krm nymald svartpeppar

 

Garnering

1 kruka basilika

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda citronskalet med chilisås och paprikapulver. Krydda med 1 tsk salt, peppar och cayennepeppar.

2. Strö 1 tsk salt på laxen och bred på såsen. Tillaga laxen mitt i ugnen ca 25 min.

3. Tomater: Halvera tomaterna. Skala och riv vitlöksklyftan. Blanda vitlöken med olja, vinäger och honung. Krydda med salt och peppar. Vänd i tomaterna och låt dem marinera i rumstemperatur ca 20 min.

4. Fördela hälften av tomaterna på laxen och repa över hälften av basilikabladen. Blanda resten av basilikan med tomaterna och servera dem vid sidan om.

Påsksallad med primörer och dinkelgryn med dill- och kaprisdressing

Foto: Anders Norrsell

Generös, matig sallad som passar perfekt till lax men även som ensam sallad.

Tidsåtgång: 30 minuter

Till 6–8 pers på buffé

Ingredienser

3 dl dinkelgryn

2 msk hackad dill

1 msk rapsolja

150 g haricots verts

150 g frysta vaxbönor

150 g frysta sojabönor

2 gulbetor

2 polkabetor

 

Dressing

¾ dl rapsolja

3 msk pressad citron

2 msk hackad dill

1 msk småkapris

 

Garnering

dill

citronklyftor

Gör så här

 1. Koka dinkelgrynen enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna lite och blanda dem med dill och olja.

2. Ansa haricots vertsen och koka dem i lättsaltat vatten ca 3 min. Spola dem i kallt vatten och låt rinna av.

3. Tina vaxbönor och sojabönor enligt anvisning på förpackningen. Skala gulbetor och polkabetor och skiva dem tunt, gärna på mandolin.

4. Blanda dinkelgrynen med haricots verts, vaxbönor, sojabönor och betor.

5. Dressing: Blanda samman olja, citronsaft, dill och kapris. Häll dressingen över salladen.

6. Garnera salladen med dill och citron. Serveras rumsvarm. ★

Tips!

Vi använde en mandolin för att få tunna och fina skivor av betorna. Har du ingen så använd en osthyvel.

Sparrissallad med gnudi

Foto: Anders Norrsell

Här serveras de späda sparrisstjälkarna med gnudi, bollar gjorda av ricotta och parmesanost. Det känns nästan som ett fluffigt moln av färskost när man äter en gnudiboll.

Tidsåtgång: 30 minuter + tid i kyl + 30 minuter för löken att dra

Till 6–8 pers på buffé

Ingredienser

500 g grön sparris

 

Gnudi

50 g parmesanost

500 g ricottaost

½ tsk salt

1 krm nymald svartpeppar

3 dl mannagryn

 

Picklad rödlök

1 dl strösocker

1 ½ dl vatten

½ dl ättiksprit (12 %)

1 rödlök

 

Garnering

5 rädisor

Gör så här

1. Gnudi: Finriv parmesanosten. Blanda parmesanost, ricotta, salt och peppar. Rulla smeten till 35 små bollar med vattensköljda händer. Lägg dem på ett fat med mannagryn och rulla dem tills de täcks med mannagryn. Låt bollarna vila i kylen över natten.

2. Skaka av mannagryn från gnudin och lägg dem i kokande, lättsaltat vatten. Låt koka ca 3 min tills de flyter upp. Ta upp med hålslev och låt rinna av.

3. Picklad rödlök: Blanda socker, vatten och ättika. Rör tills sockret lösts upp. Skala och skiva löken tunt och lägg den i lagen. Låt dra ca 30 min.

4. Bryt av nedersta biten på sparrisen och koka den i lättsaltat vatten ca 3 min. Låt rinna av och lägg på ett fat. Lägg på gnudi och toppa med picklad lök. Skiva rädisorna tunt och strö över.

Bakade ägg bland spenat och tomat

Foto: Anders Norrsell

I spenatröran görs små gropar där äggen knäcks och bakas en kort stund. Äggen blir krämiga och goda. En rätt som ska göras i sista stund.

Tidsåtgång: 15 minuter + 15 minuter i ugn

Till 6–8 pers på buffé

Ingredienser

6–8 ägg

1 gul lök

1 msk smör

200 g spenat

1 tsk salt

½ tsk nymald svartpeppar

150 g körsbärstomater

 

Garnering

smörgåskrasse

chiliflakes

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 225°. Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i smör i en stekpanna. Lägg i spenaten och låt den bli mjuk. Krydda med salt och peppar.

2. Häll blandningen i en smord ugnssäker form. Halvera och lägg på tomaterna. Gör 6–8 små gropar i spenaten och knäck i äggen.

3. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min. Äggvitan ska stelna men gulan ska vara lös. Toppa med klippt krasse och chiliflakes. 

Påsktårta

Foto: Anders Norrsell

Tårtan är täckt med en underbar kräm med smak av hallon, grädde och färskost. Krämen täcker även ett lager inuti tårtan, i det andra lagret döljer sig en fluffig nutellafyllning. Toppa med chokladägg och valfri spritsning så är den magnifika tårtan klar!

Tidsåtgång: 40 minuter + 35 minuter i ugn

Till 10–12 bitar

Ingredienser

4 ägg

2 dl strösocker

1 ½ dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

 

Hallonfyllning och garnering

250 g frysta hallon

400 g naturell färskost

1 dl florsocker

3 dl vispgrädde

 

Nutellafyllning

1 ½ dl vispgrädde

1 dl nutella

 

Garnering

godisägg

hallon

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ner i smeten. Vänd om tills allt är blandat.

2. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diametern. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt kakan kallna.

3. Hallonfyllning: Koka upp hallonen och passera dem genom en sil. Låt kallna.

4. Vispa ihop hallonpuré, färskost och florsocker. Tillsätt grädden, lite i taget, under vispning.

5. Nutellafyllning: Vispa grädden. Blanda grädde och nutella.

6. Dela kakan i tre bottnar. Bred hallonfyllning på första bottnen och lägg på den andra bottnen. Bred på nutellagrädde och lägg på sista bottnen.

7. Bred hallonfyllning runt om tårtan och ovanpå. Spritsa resten av fyllningen på tårtan och garnera med godisägg och hallon.

Förbered så här:

2 dagar före: 

Koka sockerlag till drinken

1 dag före: 

Stansa ut rundlarna till gubbröran och förvara i plastpåse

Blanda kryddblandningen till laxen

Gör gnudi till sparrissalladen

Koka dinkelgrynen och förvara kallt

Gör dressingen till dinkelsalladen

Baka bottnen till tårtan

5 timmar före: 

Skala räkorna och blanda med övriga ingredienser.

Gör gubbröran Lägg in tomaterna till laxen

Pickla löken till sparrissalladen

Gör hallonfyllning och nutellafyllning till tårtan och lägg ihop den

Strax före: 

Lägg upp räkorna på skedar Lägg gubbröran på brödrundlarna

Bred kryddblandningen på laxen och stek i ugn

Gör bakade ägg med spenat Koka sparrisen till salladen med gnudi

Garnera tårtan

Matcha mat och dryck

Ställ fram en liten dryckesbuffé så att var och en kan välja efter tycke och smak.

SNAPS

Saltö Akvavit (80), Sverige, 169 kr (35 cl)

Ekologisk kryddad snaps smaksatt med fänkål, kummin och pors. God smakbrytare till påskmaten.

ÖL

Landsort Lager (1466), Sverige, 30:30 (50 cl)

Ljust öl med integrerad beska och friskhet. Inslag av bröd, örter och ett stråk honung. Bra allround-öl.

VIN

Loimer Lenz Riesling 2020 (4350), Österrike, 139 kr

Vitt vin i aptitretande stil med sin rena, friska fruktighet. Inslag av lime, äpplen och lite honung.

DESSERTVIN

Brachetto d’Aqui Braida 2019 (6260). Italien, 99 kr (37,5 cl)

Rött, pärlande dessertvin. Toner av av röda bär, örter och ett lätt blommigt inslag. Här finns både sötma och fräschör – utmärkt till tårtan.

ALKOHOLFRITT

Wisby Lager Alkoholfri (19022), Sverige, 15:50 (33 cl)

Alkoholfritt, ljust öl med frisk framtoning, stråk av citrus, lite bröd och med en balanserad beska.

Natureo Free Muscat 2019 (1912), Spanien, 55 kr 

Vitt alkoholfritt vin med lätt druvig sötma och fräschör, inslag av päron och en liten blommig ton.

Recept och styling av Bitte E:son Forsberg & Kerstin Svensson. Har även publicerats i Allt om Mat.