Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lär känna din ugn och bli en bättre kock

Ryker det från ugnen? Misslyckas du med baket? Det kan bero på att du inte känner din ugn. 

Vi har ställt några frågor till ugnsexperten Kerstin Gebert, produktspecialist på Electrolux. Här är hennes bästa tips, som gör att du kan lyckas oftare med maten:

Vad är den största skillnaden mellan vanlig ugn och varmluft?

Med varmluftsfunktionen fördelas värmen direkt via en fläkt, från ett ringelement i ugnen. Vanlig ugnsfunktion innebär att över- och underelementen först måste värma upp hela ugnen.

Vad får det här för effekter?

Varmluften värmer direkt och du kan starta från en kall ugn om du till exempel gör en lasagne.

Du kan också med varmluft ställa in flera plåtar samtidigt.

Med varmluft blir det effektivare värmefördelning och det sparar energi.

Något man måste tänka på med varmluftsfunktionen är att de flesta recept inte är skrivna för den. Det innebär att du måste sänka den angivna temperaturen. Vanligtvis måste du sänka mellan 20-40 grader, generellt kan man säga att ju varmare ugnen ska vara i receptet, desto mer kan du sänka om du använder varmluften.

Om du ska laga något på hög värme snabbt, såsom pitabröd, kan det vara bra att inte använda varmluften. Eftersom den fördela hettan sämre under så kort tid än vanlig ugnsfunktion.

Vad är det vanligaste felet när man misslyckas?

För hög värme. Lär känna din ugn om du köpt en ny.

Bästa tipsen

Läs bruksanvisningen till din ugn.

Har du köpt en ny ugn – justera tid och temperatur i dina gamla recept eller använd nya recept.

Spara energi genom att börja laga mat direkt från kall ugn, med varmluftsfunktionen.