Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lär dig av proffskocken Alexandra Zazzi - här är hennes bästa knep

Med fötterna i den italienska myllan lagar hon mat med mycket kärlek. Här delar hon med sig av sina bästa tips och knep när det kommer till matlagning – det vill du inte missa!

1. Koka ägg med ånga! Fyll en kastrull med 2 centimeter vatten på botten, lägg på lock, koka upp vattnet, lägg försiktigt ner äggen med händerna och sänk värmen. Sätt timern på 6,5 till 7 minuter. Du kommer att få perfekta ägg.

2. Använd smörgåspapper och bakplåtspapper i stället för aluminiumfolie. Perfekt till paket i ugn med kyckling eller fisk. I stället för plast använd bivaxpapper till ost och grönsaker.

3. Lägg in kyckling, kött och ost i frysen en timme innan du ska skiva eller riva det. Det blir lättare att få perfekt resultat om de är lite småstela.

4. Hyvla smör med osthyvel. När du gör fisk i ugnen, hyvla över en skiva smör. Eller när du bakar en paj och vill ha en klick smör på toppen. Eller när du vill nypa ihop en pajdeg men smöret är kallt.

5. Använd en glasskopa när du lägger upp potatismos. Eller när du gör större köttbullar eller ska baka kakor. Då blir de jämna, fina och lika stora.

6. Behandla färska örter som persilja, dill och koriander i lösvikt, som snittblommor. Gör ny snittyta och förvara dem i vatten i strutar av smörgåspapper. Repa bladen från basilika och förvara i stötsäker behållare, då håller de sig längre. Stjälkselleri och sallad med rotdel, kan gärna stå upp i kylen på fuktigt hushållspapper.

7. Jag föredrar att laga mat i ugn i stället för på spisen. Perfekt för långkok och andra grytor. Låt stå i ugnen på 100 grader eller över natten på 80 grader. Ju längre det går, desto godare blir det.

8. Gör en god islatte genom att frysa espressokaffe i ett istråg. Skaka iskuberna med mjölk och eventuellt socker.

9. Frys in överbliven mat, såser och pesto i ziplockpåsar. Platta till påsarna och tryck ut luft. Då tar de mindre plats i frysen. 

Alexandra Zazzi

Alexandra Zazzi Har gett ut fyra kokböcker (bland andra ”Zazzis mat: med smak av Italien” och ”Torsdagar med Zazzi”), drivit två restauranger och deltagit i mängder av program på både tv och radio. Har bland annat varit programledare för ”Köket” på TV4 och ”Meny” i Sveriges Radio P1.

Annons: Läs dina favoritmagasin digitalt i appen ARCY