Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ulrika Ekblom

Landslagskonditorn: ”Mitt mål är alltid att vinna”

Josefine Pagander är tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna och har tävlat i både hockey och bageri. Nu väntar nya utmaningar och gulddrömmar som medlem i det svenska konditorlandslaget.

Som barn ägnade Josefine en stor del av sin tid i hockeyrinken och hennes stora dröm var att bli hockeyproffs. Men när gymnasievalet närmade sig ville hon göra något praktiskt och tyckte att bageri- och konditorlinjen lät rolig. Sedan dess har vägen varit spikrak, det fanns ingen tvekan om vad hon skulle jobba med.

– Mitt intresse för bakning började när jag utbildade mig och började jobba med det. Sedan första dagen har jag känt att jag har hamnat helt rätt, det är det här jag ska göra. Jag insåg också ganska snabbt att jag hade handlaget för det.

Konditoriyrket innebär en stor portion kreativitet, mycket fart och fläkt och en möjlighet att utvecklas snabbt. Det visade sig passa Josefine perfekt.

– Jag har faktiskt inte haft mycket tvivel på vägen utan varit säker på att jag vill göra det här. Att få utvecklas så mycket som möjligt är min största drivkraft, tillsammans med att få utlopp för kreativiteten. Det finns egentligen inga gränser i den här branschen, man kan göra hur mycket som helst.

Efter gymnasiet jobbade Josefine på ett sommarbageri i Fjällbacka där hon är uppväxt. Under vinterhalvåret säsongsarbetade hon bland annat på Kreta och i franska Alperna. Men efter ett tag växte längtan efter något mer stabilt fram, en arbetsplats där det fanns större möjlighet att bli bättre på yrket. Det gjorde att hon för två år sedan flyttade till Uppsala där hon började jobba på Leijon Stenugnsbageri & Konditori som drivs av Årets konditor-vinnaren Frida Leijon.

– Jag visste vem Frida var och tyckte att det kändes som ett bra jobb. Jag hamnade direkt i en miljö där jag har haft förutsättningar för att fortsätta utvecklas och gå framåt.

Vann guld i SM

Ett annat sätt för Josefine att utvecklas och bevisa vad hon kan är att ställa upp i tävlingar. Josefine är en tävlingsmänniska som gillar att se hur mycket hon klarar av att prestera under press. Hon vann SM unga bagare 2020 trots att hon endast hade jobbat som bagare i ett halvår.

– Det var en del av utmaningen, jag kunde inte så mycket om bröd och bullar men det var bara att nöta. Det var extremt roligt att få jobba med bakverken till perfektion, dessutom under tidspress och sedan att få visa upp vad jag hade gjort. Jag hade jättebra stöd från jobbet så jag kunde stå där på all min lediga tid och träna.

Nyligen blev det klart att Uppsalakonditorn är en av fyra medlemmar i det svenska konditorlandslaget. Första tävlingen blir European pastry cup 2022, och laget har högt uppsatta mål.

– Det känns nästan overkligt att jag är medlem i landslaget, det är helt fantastiskt. Jag kan knappt förstå det, allt har gått väldigt snabbt. Vi kommer att träna väldigt mycket, både enskilt och tillsammans. Målet är att vinna. Målet är alltid att vinna, säger Josefine och skrattar.

Lämnar hockeyn

Tävlingsinstinkten och viljan att hela tiden bli bättre har alltid varit en del av Josefines liv. Hon har spelat hockey sedan hon bara var ett par år gammal och kan se att det finns vissa likheter mellan sporten och bakning.

– Båda innebär tävling, och att man är så otroligt fokuserad på det man gör. Jag tror att jag kan ha en fördel i landslaget av att jag är van att vara en del av ett lag där man utvecklas ihop och tar fram det bästa ur varandra.

När Josefine var på gång att flytta till Uppsala kunde hon se fler fördelar än det nya jobbet. Det fanns dessutom ett hockeylag som spelade på rätt nivå. Hon såg det som ett bra sätt att få ett sammanhang i sin nya stad och att lära känna människor. Hon var otroligt taggad och mer vältränad än någonsin inför årets säsong. Sedan satte coronapandemin käppar i hjulen.

– Jag tappade tyvärr motivationen när säsongen avbröts i och med pandemin. Nu har jag valt att lägga skridskorna på hyllan ett tag för att kunna lägga allt fokus på konditorlandslaget. Jag tror absolut att jag kommer att spela hockey igen men det får vänta ett tag.

Att ha två stora intressen som hon dessutom är väldigt duktig på, kan ses som en lyx, men det gör också att Josefine måste prioritera.

– Jag tycker om både hockey och bakning väldigt mycket men jag gillar inte att göra saker halvdant vilket det lätt blir. Jag kommer att fokusera på bakningen nu och se hur långt jag tar mig.

Du har som 22-åring redan vunnit SM i bageri och är med i landslaget. Har du några mål kvar att uppnå?

– Jag är en person som sätter upp många mål men nu har de uppfyllts nästan innan de har hamnat på min lista. Det har gått så snabbt. Men en dröm är att vinna Konditorernas konditor som är ett pris inom branschen där de hundra bästa konditorerna röstar om sin favoritkonditor. Det är verkligen ett fint och prestigefullt pris. Det är ett mål som är långt borta men det är nog där jag vill hamna till slut. 

Josefines bästa baktips

Använd digitalvåg för att väga ingredienserna så blir resultatet exakt. Då riskerar du inte att kakan blir för torr.

Köp en bra termometer så kan du koka roliga kolor, godis och allt möjligt.

Var inte rädd för att testa saker. Våga prova på nya saker.

Josefine Pagander

Ålder: 22 år.

Bor: Uppsala.

Familj: Mamma, pappa och två bröder.

Gör: Konditor.

Aktuell: Ny medlem i Svenska konditorlandslaget.

Bakar helst just nu: Moussetårtor av olika slag.

Baka Josefines recept