Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lammstek till påsk - här är våra bästa recept!
Lammstek till påsk - här är våra bästa recept!
Lammstek till påsk - här är våra bästa recept!
1 AV 2
Populära tv-kockens knep • Ingen knivslip behövs
2 AV 2
Lammstek till påsk - här är våra bästa recept!

Lammstek till påsk - bästa recepten och kockens tips

Så lagar du en riktigt god lammstek i påsk. Här är 7 recept med lammkött och tips från kocken som hjälper dig tillaga både lammstek och grillade lammracks till påskfirandet.

Allt om Mat:s kock Cecilia Lundin tipsar om vad du ska tänka på när du tillagar lamm - från val av goda kryddor och örter till rätt temperatur som ger mört och saftigt lammkött.

Vad ska man tänka på när man väljer kött när man ska laga lamm ?

– Det beror på hur många som ska äta. En stek räcker till många fler och är man bara två som ska äta räcker det med en bit filé eller ett rack.

Kryddor, örter och såser som passar till lamm

– Örtkryddor såsom timjan, rosmarin, oregano, salvia passar utmärkt till lamm. Citron och givetvis vitlök.

– Lammkött kan tillagas på många olika sätt och eftersom det är ett smakrikt kött kan man trycka på med mycket kryddor. T ex rejält med curry i en indisk gryta, rikligt med harissa i en lammstek med nordafrikanska smaker osv. Samma sak gäller såser, det passar både med en varm rödvinssås till köttet som en kall crème fraichesås med smulad get- eller fetaost. Allt beror på vad man ska tillaga för detalj och vad man tycker om själv. Engelsmännen äter t ex myntasås till sitt lamm vilket kanske inte är så vanligt i Sverige.

Tillbehör till lamm

– De mest klassiska är ju någon form av potatisgratäng men egentligen kan man servera vad som helst till lammkött. Det beror helt på vad man är sugen på och vilken detalj som ska lagas. Färsbollar passar t ex jättebra till pasta eller couscous, en matig sallad med gryn till steken, grillade grönsaker till grillade kotletter osv.

Cecilia Lundin, kock och receptmakare på Allt om Mat Foto: Helén Pe

Temperatur på lammstek

Vilka är de vanligaste misstagen vi gör när vi lagar lammstek?

– Missa inte att tillaga med termometer. Ett torrt kött är lika tråkigt att servera som ett kött som är för rött. 62-65° innertemperatur ska lammsteken ha och glöm inte att låta köttet vila ca 10 min efter tillagningen innan det skärs i skivor så att inte all köttsaft rinner ut och steken tappar smak och saftighet.

Kan man äta rosa lammkött?

– Ja det kan man. Köttet blir rosa om man steker lammstek till 60°.

Temperaturen på lammrack är 58°.

Vilket är ditt bästa recept på lammstek?

– Jag gillar det klassiska, att späcka lammsteken med mycket vitlök och gnida in den med massor med örter. 

Om man får rester över på sin lammstek - vad kan man laga då?

– Jag tycker personligen inte om att värma upp lammköttet, jag tycker att det kan få en liten unken smak. Får jag tillagat lammkött över skär jag det i skivor och häller över en god marinad eller vinägrett och serverar det kallt med olika slags tillbehör.

Här hittar du 7 recept på lammstek och andra goda lammrätter att laga till påsk:

Potatisgratäng passar perfekt till lamm - här hittar du recept på flera goda varianter

Lamm till påsk

Att äta lamm till påsk är en relativt sentida tradition i Sverige. Först under 1900-talet blev lamm ett givet inslag på påskbordet. Anledningen är att fåren i Sverige lammar i början av året så tidigare fanns inga lamm av ordentlig storlek att tillgå kring påsk. Men sedan man började med inomhusuppfödning med anpassad inomhusbelysning och rätt slags kraftfoder kan fåren nu lamma redan före jul vilket inneburit att vi under de senaste 20 år haft möjlighet att även i Sverige få tag på inhemskt lammkött till påsk. (Offer)lammet som symbol kan spåras tillbaka i olika religioner och lamm äts sedan länge kring påsk i Medelhavsländerna, men är alltså ett modernare inslag i det svenska påskfirandet.

Källa: SLU och Svenska högtider

Bena ur lammstek

Här hittar du en artikel om hur du benar ur en lammstek steg för steg 

Läs också:

Ägghalvor till påsk - 7 recept

5 recept på inlagd sill