Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Annika Broman

Laga Zazzis goda buffé

Alexandra Zazzi tröttnar aldrig på det italienska köket. Här sätter hon ihop en plockbuffé med briocher, potatissallad och kyckling.

För mig är det italienska köket ett bra exempel på lättflörtad mat. Alla gäster brukar hitta sina favoriter när det bjuds italienskt och stämningen runt bordet brukar snabbt bli glatt uppsluppen.

Olivoljan är det italienska kökets signum och därför har jag medvetet angivet i recepten vilken sorts olivolja jag själv använder i de olika rätterna. Jag har alltid tre olika sorters olivolja hemma för att maten ska bli så god som möjligt. Olika rätter kräver olika typ av olivolja. Hemma i mitt kök finns alltid en vanlig olivolja, en siciliansk olivolja med stark gräsig och pepprig ton plus en mild ligurisk olivolja med tydlig nötkaraktär. Men givetsvis kan ni använda den olivolja ni har hemma.

Här dukar jag upp en buffé med god plockmat som ska vara länge.

Servera bålen när gästerna anländer, med fördel tillsammans med de goda briocherna, lite oliver, salami i bit som gästerna kan skära av själva och en tronande parmesanbit. Buon appetito!

"Italiensk mat går alltid hem!"

Namn: Alexandra Zazzi

Ålder: 44

Bor: Sävedalen utanför Göteborg.

Gör: Frilansande kock, matskribent, kokboksförfattare och programledare.

Därför lagar jag italienskt: Nästan alla tycker om det!