Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Du kan laga nästan allt på en stekhäll - se guide och tips härDu kan laga nästan allt på en stekhäll - se guide och tips härDu kan laga nästan allt på en stekhäll - se guide och tips här
1 AV 2
”När jag bjuder på detta är det alltid det godaste alla ätit”
2 AV 2
Du kan laga nästan allt på en stekhäll - se guide och tips här
Foto: Oskar Ekman ur ”Kokbok för stekhäll” & Adobe Stock

Laga mat på stekhäll och muurikka - guide, recept och expertens smarta tips

Att laga mat på en stekhäll är enkelt och ett härligt alternativ när du vill laga mat utomhus. Pausa grillen ett tag och njut av mat tillagad över öppen eld, kol eller gasolbrännare. Här får du tips på hur du lyckas med matlagning på stekhäll.

Tycker du om att laga mat utomhus? Då är en stekhäll det perfekta redskapet. Runt den kan flera gäster hjälpa till med matlagningen och endast fantasin sätter gränser för vad du kan laga. Allt om Mat tog hjälp av vår matexpert Gunilla von Heland samt matskribenten Oskar Ekman för att få de bästa tipsen och steg för steg-guide till den som vill börja laga mat på stekhäll.

Hur använder man en stekhäll?

– Att laga mat utomhus är fantastiskt och maten smakar alltid gott. Stekhällen, som är en lätt skålformad stekpanna, hettas upp ordentligt och sedan kan man woka, steka, koka, fritera eller baka, säger Gunilla von Heland.

Oskar Ekman har tillsammans med hemmakocken Sara Hallonsten skrivit böckerna ”Kokbok för stekhäll” (2021) och ”En till kokbok för stekhäll” (2022). Hans tips till nybörjare är att våga.

Oskar Ekman vid stekhällen. Bild ur boken ”Kokbok för stekhäll”Oskar Ekman vid stekhällen. Bild ur boken ”Kokbok för stekhäll”Oskar Ekman vid stekhällen. Bild ur boken ”Kokbok för stekhäll”
Oskar Ekman vid stekhällen. Bild ur boken ”Kokbok för stekhäll” Foto: Valter Ekman

– Våga prova dig fram. Börja med att flytta ut din vanliga matlagning till stekhällen när vädret tillåter. I princip allt går att göra på den – och det blir så mycket roligare. Sedan kommer du efterhand att upptäcka massor av nya möjligheter.

Man kan ju använda stekhällen över både öppen eld på utflykten eller med kol och gasol - finns någon fördel med den ena eller andra typen av värmekälla?

– Öppen eld ger ju en oslagbar mysfaktor, men det blir också lite svårare att reglera värmen. Kol är bra om du exempelvis vill använda din vanliga grill som värmekälla. Gasol är det bästa alternativet när du vill göra lite mer avancerade rätter. De har vanligen två eller tre brännare som går att reglera individuellt – och på så vis kan du enkelt laga mat med indirekt värme, säger Oskar Ekman.

Gunilla von Heland, matexpert och receptmakare på Allt om Mat, om vad du kan laga på stekhällGunilla von Heland, matexpert och receptmakare på Allt om Mat, om vad du kan laga på stekhällGunilla von Heland, matexpert och receptmakare på Allt om Mat, om vad du kan laga på stekhäll
Gunilla von Heland, matexpert och receptmakare på Allt om Mat, om vad du kan laga på stekhäll Foto: Helén Pe

– Gasolbrännare är den optimala värmekällan för de flesta situationer utomhus. Den hettar upp pannan snabbt och du kan justera värmen enkelt. Välj en häll med två ringar i brännaren för att kunna variera värmen med en yttre och en inre värmezon, säger Gunilla von Heland och fortsätter:

– Hällen kan även ställas över öppen eld eller glöd. Här gäller det att hålla koll på värmekällan för att få en lagom och jämn värme. Stekhällen behöver då ett stativ.

Vad är en muurikka?

Muurikka är faktiskt namnet på ett finskt varumärke som i mitten av 1970-talet började tillverka stora, aningen skålformade pannor eller stekhällar för utomhusbruk. Den stöttåliga stekhällen av varmvalsat stål kan enkelt tas med ut i skog och mark när det ska lagas mat över öppen eld. Numer har stekhällen fått fäste utanför Finlands gränser och den blir allt mer populär.

Hur lagar man mat på en stekhäll?

När man grillar har man ju hyfsad koll på glöden men när vet man när stekhällen är tillräckligt varm t ex?

– Det lär man sig snabbt. Men börja hellre försiktigt med värmen och öka efter hand. Den riktiga tekniknörden kan förstås införskaffa en infraröd termometer..., säger Oskar Ekman.

Vad kan man laga på en stekhäll?

Panerade abborrfiléer och potatis på stekhäll, servera med en kall örtsås. Halloumi är ett alternativ till vegetarianer och gravida. Bild ur boken ”Kokbok för stekhäll” av Oskar Ekman och Sara HallonstenPanerade abborrfiléer och potatis på stekhäll, servera med en kall örtsås. Halloumi är ett alternativ till vegetarianer och gravida. Bild ur boken ”Kokbok för stekhäll” av Oskar Ekman och Sara HallonstenPanerade abborrfiléer och potatis på stekhäll, servera med en kall örtsås. Halloumi är ett alternativ till vegetarianer och gravida. Bild ur boken ”Kokbok för stekhäll” av Oskar Ekman och Sara Hallonsten
Panerade abborrfiléer och potatis på stekhäll, servera med en kall örtsås. Halloumi är ett alternativ till vegetarianer och gravida. Bild ur boken ”Kokbok för stekhäll” av Oskar Ekman och Sara Hallonsten Foto: Oskar Ekman / Kokbok för stekhäll

I er bok ”Kokbok för stekhäll” verkar man kunna laga allt - från att röka till att fritera saker!

– Ja, det är ingen slump att det finns varianter på stekhällen i nästan alla matlagningskulturer. Formen och storleken gör den väldigt mångsidig, till skillnad från en grill. Rosta nötter till snacks, grädda bröd, gör långkok till många under lock! Varför inte grädda en jättestor pannkaka? Eller fixa ett kul popcornfyrverkeri som älskas av barnen.

Även Gunilla von Heland tycker att det mesta kan lagas på en stekhäll.

– Man laga nästan vad som helst men vissa rätter passar extra bra. Den är toppen till att göra wok, paella eller pytt. Men även ägg eller äggröra och bacon, köttfärssås och grytor som inte ska kokas länge fungerar bra. Det är ett innovativt sätt att laga mat på och det gäller att förbereda sig och preppa på lite olika sätt.

Stora köttstycken och en hel laxsida fungerar däremot mindre bra. 

Finns det något man absolut inte ska försöka laga på en stekhäll?

– Stekhällen är perfekt till fritering, men vi rekommenderar inte att man gör det över öppen eld på grund av brandrisken, säger Oskar Ekman.

Kan man grilla på en muurikka?

– Nej, det är en stekhäll och maten blir stekt eller kokt. Däremot i en stekhäll över en öppen eldstad kan röken från elden ge viss grillsmak på rätten, säger Gunilla von Heland.

Vilka är fördelarna med att laga mat på stekhäll jämfört med en grill?

– Framför allt mångsidigheten. Men jag tycker också att det är enklare att lyckas, helt enkelt. Handen på hjärtat – hur många grillmiddagar har du inte blivit bjuden på där maten antingen är bränd, torr eller hunnit kallna när tillbehören är klara?, säger Oskar Ekman.

– Jämfört med grillning har stekhällen många fördelar. Den är energisnål, snabb att hetta upp och lätt att rengöra, säger Gunilla von Heland och fortsätter:

– Den är perfekt att laga hela härliga middagar ute i det fria i skogen, på terrassen eller på en grillplats. Man kan laga till många på ett enkelt sätt. Man kan laga många olika rätter, ris och pastarätter och grytor. Det går även fint att steka platta bröd t ex naanbröd. Och den är även perfekt att servera direkt ur.

Vilka är det vanligaste misstagen man gör när man använder en stekhäll?

– Att man använder för hög värme. Börja med att bryna exempelvis köttet på medelvärme, men sänk sedan rejält och stek eller bräsera färdigt under lock, säger Oskar Ekman.

– Ett vanligt misstag är att man lagar med för lite fett och livsmedlen fastnar i pannan. Det kan även bero på att muurikkan inte är tillräckligt upphettad, säger Gunilla von Heland och fortsätter: 

– Tänk på att inte lägga i för mycket på en gång vilket gör att pannan kyls ner och det som ska stekas/brynas riskerar bli kokt. 

– Ett annat misstag är att man inte använder sig av hela stekhällen. På ytterkanterna där man kan lägga upp det som börjar bli klart och får då steka klart på eftervärme t ex stekt potatis medan man fortsätter steka t ex köttfärsbiffar och gör en sås i mitten. 

När man tagit steget och bestämt sig för att köpa en stekhäll - hur ska man då tänka? Storlek? Kvalitet?

– Det finns stekhällar för eldstad och stekhäll med tillhörande gasolbrännare. Vanligtvis finns de i två olika material - varmvalsat stål eller gjutjärn. Ska man flytta runt stekhällen eller bära den med sig är stål det bästa alternativet. Ska man steka på en fast plats kan gjutjärn vara ett alternativ, den håller värmen länge. Tänk efter först, har du en eldstad där du vill vara och laga mat? Eller vill du laga mat på terrassen?, säger Gunilla och fortsätter:

– Ska man laga till få personer kan man nöja sig med en mindre variant 48 cm till matlagning för 2 personer, men den klarar upp till 4-6 personer. 58 cm för 6 personer, men klarar cirka 10 personer om ytan utnyttjas maximalt. Vill man laga för ännu fler bör man välja en storlek på mellan 70-100 cm.

– Det finns många märken och de flesta håller hög kvalitet. Vill du kunna ta med din stekhäll i båten eller till stugan kan en mellanstorlek på 58 cm vara bra. Tänker du främst använda den i trädgården rekommenderar jag en storlek på 78 centimeter eller rentav 100 cm om du ofta har stora fester, säger Oskar Ekman.

Jag läste i en intervju med dig Oskar och Sara att intresset för matlagning på stekhäll är jämnt fördelat mellan kvinnor och män medan grillandet fortfarande till stor del är ett mansgöra. Vad tror du det beror på?

– Matlagning på stekhäll är ingen tekniksport. Du behöver bara en panna och en värmekälla. Den runda formen är också väldigt inbjudande och uppmuntrar till en socialare matlagning, nästan som runt en lägereld. Det tror jag tilltalar många, både män och kvinnor.

Hur kom det sig att du började laga mat på stekhäll? Hade du tröttnat på att grilla?

– Ja, jag har aldrig riktigt blivit vän med grillen. Jag tycker att bra råvaror kommer bättre till sin rätt på en stekhäll.

Slutligen - vilken är din favoriträtt att laga på en stekhäll?

– Ingenting slår en klassisk Biff Rydberg! säger Oskar Ekman

Gunilla von Heland rekommenderar de här recepten till din stekhäll:

Bränna in stekhällen

Innan du använder en stekhäll måste den brännas in för att fungera så bra som möjligt. Hur du gör det ska framgå av förpackningen men som idé innebär det att du hettar upp pannan tills den mörknar och därefter smörjer in den i osaltat matfett, t ex matolja, som sedan bränns in i pannan. Upprepa proceduren till dess pannan är jämnt svart.

Så rengör du din stekhäll - skötselråd för en muurikka

Torka bort eventuella matrester med en trasa eller hushållspapper medan stekhällen fortfarande är varm

Häll i lite vatten och koka upp för att på så sätt få smuts att lossa från stålet. OBS! Använd aldrig diskmedel!

Skrapa bort smuts och matrester med en träspatel. Torka bort och torka torrt med hushållspapper.

Vill du få bort smak i stekhällen kan du hetta upp den och strö över ett lager salt som hjälper till att absorbera fukt, fett och smuts. Låt saltet mörkna och torka sedan bort det med hushållspapper. Skölj ur med vatten. Torka torrt.

Smörj alltid in stekhällen med lite matolja när den är rengjord.

Om din stekhäll rostat kan du putsa bort rostfläckar med stålull eller en grillborste. Rengör därefter enligt anvisning.

Källa: Outdoorexperten

Läs också:

Lästips: Lär dig plocka vilda växter och bär i naturen - guide till vad och var du kan plocka