Laga mat med svart ris – 3 festliga recept
Vilken är höstens snyggaste och godaste bjudöverraskning? Jo, svart ris. Här bjuder vi på tre lättlagade recept med svart ris och skaldjur som garanterat kommer imponera på dina gäster i höst!
Svart ris har den senaste tiden blivit en allt vanligare ingrediens i matlagning. Det svarta riset sägs komma från Kina, och brukade kallas ”det förbjudna riset”, eftersom det bara fick serveras till kejsarfamiljen. Svart ris är mycket nyttigt och innehåller bland annat antioxidanten antocyanin, som ger det dess blåsvarta färg. Om du inte får tag på svart ris så kan du be din butik beställa hem. Snyggt, nyttigt – och fantastiskt gott!
3 rätter med svart ris att laga i höst
Matcha mat med dryck
Svart risotto med havskräftor och pecorino
Rotari Rosé 2015 (7701), Italien, 129 kr.
Rosa bubbel med finstämda, aptitretande toner. Här finns inslag av röda bär, bröd och citrus och driv i eftersmaken.
Poké bowl med svart ris, lax och wasabimajonäs
Schiefer Riesling Feinherb 2020 (7953), Tyskland, 149 kr.
Stilfullt mosel-vin med lätt och skir druvighet, aningen sötma och distinkt fruktsyra.
Svart paella med musslor och tomat
Terras do Cigarrón Godello 2019 (2346), Spanien, 99 kr.
Vitt vin i generös stil med toner av saftiga äpplen, örter och en limeliknande fräschör.
Alkoholfritt
Leitz Eins Zwei Zero Riesling (11901), Tyskland, 69 kr.
Alkoholfritt, vitt vin med äppliga citrusliknande drag och med en