Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Så gör du hemmagjord pizza utan jäst
2 AV 2
Foto: Allt om Mat/Adobe stock

Laga mat med salsiccia – recept och expertens knep

Att laga mat med salsicciakorv är både enkelt och gott. Den senaste tiden har det blivit populärt att gröpa ur korvens innehåll och använda i allt från pastarätter till pytt i panna – och som topping på pizza. Här ger Allt om Mat:s expert Cecilia Lundin sina bästa tips på hur du kan tänka när du lagar mat med korven.

Spana in de smarta knepen och våra bästa recept här!

Rätter med färsk salsicciakorv har den senaste tiden blivit en het trend, och på sociala medier delas ständigt olika recept med den kryddiga och goda korven. Men hur använder man då salsiccia på bästa sätt, och vilka fallgropar finns att se upp för?

Kan användas som färs

Många är kanske vana att äta korv som den är – antingen som en klassisk korv med bröd, eller i slantar i exempelvis en korvgryta. Men fördelen med färsk korv – som exempelvis färsk salsiccia – är att den går att bryta upp och användas på andra, spännande sätt.

– Salsiccia tillverkas av fläskfärs som smaksätts med olika slags kryddor och stoppas i fjälster. Drar man bort fjälstret får man en smaksatt fläskfärs som kan stekas och användas i olika maträtter, säger Allt om Mat:s expert Cecilia Lundin.

Foto: Helén Pe / Helén Pe / BMB

Från lasagne till pytt i panna

Något som är väldigt populärt är att laga pastarätter med salsiccia, men Cecilia menar att den kryddiga färsen även går att använda i en rad andra typer rätter. Det gäller att testa sig fram för att hitta sina favoriter.

– Bara fantasin sätter gränser, använd färsen i lasagne, blanda den med kokt potatis och stek typ som pytt i panna, stek färsen och ha den som fyllning i en paj, på pizzan eller i tacos, säger Cecilia.

Se till att korven är genomstekt

Salsicciakorv är gjord på fläskfärs, och därför är det bra att se till att den blir väl genomstekt när den tillagas, menar Cecilia.

– Se till att korven är riktigt genomstekt eftersom rå fläskfärs inte är att rekommendera. Tänk också på att färsen är fet, och det gör att man inte behöver tillsätta extra fett, olja eller smör, när den steks, säger Cecilia.

Även om det är gott att bryta upp den färska korven och laga mat med dess innehåll, fungerar det också bra att äta hela korven som den är.

– Salsiccia betyder just korv på italienska. I Italien kanske den inte serveras med bröd särskilt ofta, men det är vanligt att den serveras helgrillad tillsammans med exempelvis polenta eller potatissallad, säger Cecilia.

Lättlagad pytt med salsiccia

Underbart god pizza

Enkel salsicciapasta

Smakrik soppa med salsicciatopping

Lättlagad lasagnette

Läs mer:

10 rätter som passar perfekt i matlådan

8 trendiga rätter som alla pratar om just nu

5 enkla recept med bara 5 ingredienser