Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Per Ranung

Laga mat med mikroblad och groddar - guide, tips och recept

Antioxidantrika groddar och mikroblad har snabbt blivit populära på restauranger. I butik finns också många sorter att välja på, och du kan själv odla fram dem hemma. Här är sex recept för extra vårenergi!

Allt om Mat:s receptmakare och matexpert Gunilla von Heland guidar dig här till hur du lagar mat med mikroblad och groddar, hur du kan odla groddar själv och en kort introduktion till groddar och skott.

Snabbguide till groddar och skott

Vilka är fördelarna med att äta groddar och skott?

Under vårvintern är de en välbehövlig vitamininjektion. Broccoligroddar har särskilt intresserat forskare tack vare det höga innehållet av antioxidanter. De innehåller mellan 10 och 100 gånger mer antioxidanter än vanlig broccoli. När ärter, bönor, linser och frön gror aktiveras enzymer som gör dem nyttigare för oss. Dessutom är de snygga, goda och absolut möjliga att odla fram själv, om man gillar att odla.

Vad är vad?

Grodd är frön som just startat sin växtprocess. Vatten är det som behövs för att ett frö ska börja gro. Genom skalet växer en första växtdel ut som bildar de första rötterna. Det är den allra första formen av en växt. Det tar från 2 till 9 dagar för ett frö att gro. Färdiga groddar ska förvaras mörkt och svalt. De ska sköljas noga före användning.

Skott är den andra formen av en växt. När grodden fått fäste på en växtplats sätts fotosyntesen i gång med hjälp av solen eller artificiellt ljus. De första små bladen bildas. Dessa skott klipps av från sina rötter efter 10–12 dagar.

Olika typer av skott att använda i din matlagning - bland annat rädis daikon, rödkål, rädis sango, rödbetsgroddar, krasse och grönkål Foto: Per Ranung

Läs också: Lär dig plocka vilda växter och bär - guide till enkelt födosamlande 

Tips om du vill odla själv!

Börja grodda alfalfa, mungbönor och linser – de är alla enkla att lyckas med.

Mikroblad som är enkla att börja med är smörgåskrasse, grönkål, solrosfrö och ärtskott.

Skaffa en bra groddburk med ställning där vattnet kan rinna av.

Med ett litet drivhus hålls fuktigheten kvar och skotten växer fint.

Fröbutiker och odlingsböcker

Fröer till groddar och skott finns att beställa från t ex Sproutly, Plantagen, Nelson Garden och Rawfoodshop.

Boktips! ”Groddar och skott” av Jonas Bendroth och Annika Christensen, vulkan.se.

Tips om groddar, skott och odling finns på Munkagrodden och Nyttogrönts hemsidor.

Olika typer av groddar - överst från vänster - mungbönor, alfalfa, chinarosegroddar, rödbeta, broccoli och rädisa Foto: Per Ranung

Recept med mikroblad och groddar

MATCHA MAT & DRYCK

TILL KYCKLINGSALLAD: Kleine Zalze Cellar Selection Fairtrade White Blend 2021 (20035), Sydafrika, 99 kr. Friskt vitt vin med bra energi och fräschör. Inslag av honungsmelon, äpplen och en lätt örtighet.

TILL SPARRIS: Reichsrat von Buhl Riesling Trocken 2020 (72093), Tyskland, 129 kr. Vitt ekovin i aptitretande stil med toner av lime och knapriga persikor. Liten längd i avslutningen.

TILL LAX: Les Lauzeraies Tavel 2020 (2724), Frankrike, 129 kr. Ganska smakrikt och distinkt rosévin, toner av körsbär, äpplen och ett uppfriskande inslag av citrusfrukter.

ALKOHOLFRITT: Natureo Free Muscat 2020 (1912), Spanien, 55 kr. Vitt alkoholfritt vin med lätt druvig sötma och fräschör, inslag av päron och en liten blommig ton.

RECEPT OCH STYLING: GUNILLA VON HELAND FOTO: PER RANUNG

Läs också: