Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nässlor, kirskål och ramslök - plocka och laga gott av skogens gröna.
Nässlor, kirskål och ramslök - plocka och laga gott av skogens gröna.
Nässlor, kirskål och ramslök - plocka och laga gott av skogens gröna.
1 AV 2
Baka ljuvliga fyllda bröd i stekpanna
2 AV 2
Nässlor, kirskål och ramslök - plocka och laga gott av skogens gröna.
Foto: Per Ranung

Laga mat av nässlor, ramslök och kirskål - recept och expertens tips

Skogen är full av ätbart och gott. Passa på att njuta av späda gröna blad under vår och försommar. Allt om Mat:s expert Gunilla von Heland guidar till några av naturens gröna godingar och vad man kan laga av dem.

Gunillas tips när du ger dig ut för att plocka nässlor med mera:

NÄSSLOR PLOCKAS enklast med en sax och handskar. Örterna håller sig fint i kylen i en påse några dagar. Undvik att plocka nära trafikerade vägar. Nässlor kan plockas hela sommaren om du enbart tar de nya skotten som kommer upp på ställen du plockat tidigare.

KIRSKÅL ÄR BÄST när de fortfarande är skott och inte helt utväxta.

VILD GRÄSLÖK ser ut som gräslök. Den har tydlig gräslökssmak men växer i glesa strån och inte i tuvor.

RAMSLÖK har en mild löksmak jämfört med den vilda gräslöken

Så torkar du nässlor och gör nässelpulver

Torkat nässelpulver Foto: Per Ranung

NÄSSLOR TORKAR SNABBT eftersom bladen är ganska torra redan när de växer. Skölj nässlorna och torka dem torra med handduk. Plocka bladen av stjälkarna om de är lite grövre. Lägg ut dem på en bricka med hushållspapper och ställ den varmt och luftigt.

NÄSSELPULVER görs när nässlorna är riktigt torra. Då kan de malas till pulver i en liten elektrisk kryddkvarn eller en liten matberedare/mixer. Tänk på att nässlorna ska vara riktigt torra innan de mixas. Använd nässelpulver i gröna smoothies eller i soppor.

Läs också:

Recept på ramslökspesto

Gräslök, nässlor & rabarber - fler recept och tips