Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Krämig pasta som du gör i en och samma kastrull
2 AV 2
Foto: Thomas Carlén

Laga en perfekt lasagne - expertens bästa tips och goda recept

Lasagne är en fantastiskt god pastarätt som kan varieras på en massa sätt. Men ibland blir den lite torr, lite bränd och kanske lite smaklös... För att undvika misstagen när du lagar lasagne får du här expertens bästa tips och 7 recept som håller vad det lovar!

Det är ganska enkelt att laga lasagne. Men det finns några knep som är bra att känna till för att verkligen få till en lasagne. Här delar Allt om Mat:s receptmakare Gunilla von Heland med sig av sina bästa tips!

Klassisk lasagne

– En klassisk lasagne ska innehålla lasagneplattor, torra eller färska, köttfärssås och ostsås. Den får gärna toppas med riven ost. I lasagnen är det vanligen två såser - en ostsås och antingen en sås med köttfärs eller en vegetarisk sås som till exempel tomatsås med frästa grönsaker.

Det viktigaste att tänka på när man lagar lasagne är att ha tillräckligt med sås så den inte blir torr och att såserna är ordentligt smaksatta med ost, kryddor och örter.

Färska eller torra lasagneplattor?

– Använder man torkade lasagneplattor går det åt mera sås än om man använder färska och de behöver längre tid i ugnen. I vissa recept står det att man ska koka plattorna först men det är onödigt om man har tillräckligt med sås och lång tid i ugnen. Snabbast är att är att använda färska lasagneplattor.

Rätt form till lasagne

Gör gärna lasagnen i en form av glas, keramik, gjutjärn eller stengods. Det ger jämn gräddning och håller värmen länge när lasagnen serveras.

Läs också: Recept på glutenfria lasagneplattor 

Bästa ostarna till lasagne

– Parmesanost, ricottaost, mozzarellaost eller prästost är bra ostar att kombinera i en lasagne. I en lasagne med lammfärs kan det passa bra med getost eller pecorino.

Så smaksätter du en vegetarisk lasagne

– Vegetarisk lasagne blir extra god med fräst svamp och kan gärna kryddas ordentligt med örtkryddor som oregano, basilika rosmarin eller timjan. 

Vanligaste misstaget när vi lagar lasagne

- Ett vanligt misstag är att såsen inte räcker till och lasagnen blir torr. Eller att den gräddas för länge eller för högt upp i ugnen och får en mörk yta som smakar bränt.

Ta gärna ut lasagnen en stund innan den serveras - då hinner den ”sätta sig” och få en perfekt konsistens - inte torr men heller inte rinnig.

Här hittar du recept på 7 goda lasagner - från lasagne med köttfärs till snabblagad vegetarisk lasagne med fetaost och zucchini. Lasagne al forno - perfekt middagsmat!

Klassisk lasagne

Vegetarisk lasagne

Laxlasagne

Lasagne med lammfärs

Snabblagad lasagne med fetaost

Lasagne med kycklingfärs

Vegolasagne med linser

Läs också: Lyckas med fläskfilé - kockens tips och 5 recept på goda fläskfilégrytor 

Läs också: Köp hem fem ingredienser - fixa 5 pastamiddagar