Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Stefan Wettainen

Laga den hyllade nobeldesserten hemma

Annie Hesselstad är konditorn som fick det ärofyllda uppdraget att skapa desserten till förra årets mest uppmärksammade middag, Nobelmiddagen. Nu delar hon med sig av det hemliga receptet, lite förenklat, så du enkelt kan göra desserten hemma. 

Redan i mars 2020 fick Annie Hesselstad, chefskonditor på Artipelag, den hedrande frågan om hon ville göra nobeldesserten samma år. Pandemin satte dock käppar i hjulet och det var först 2022 som hon fick chansen. Resultatet blev en bakad cheesecake med plommonkomott, plommonkräm, mirabellemaränger, havrecrips och mirabellesorbet smaksatt med ingefära. Här är plommonen utbytta mot körsbär i en förenklad version. Annie är stolt och glad över desserten som hon skapade och serverade under den festliga middagen. 

– Jag tycker att hela upplevelsen med att ta fram desserten har varit en egen resa. Dels ska den ju passa alla smakmässigt, dels behöver den vara anpassad för att passa ett större antal gäster även allergenmässigt. Jag är stolt över att jag lyckades göra något som också representerar mig, både till utseende och smak. 

Recept på nobeldesserten

Läs också:

De gör maten till årets Nobelmiddag