Ladda upp med D-vitamin
Så många som var femte kvinna lider av D-vitaminbrist. Sommarsol och rätt mat är räddningen.
Enligt en studie som Karolinska institutet gjort lider nästan var femte kvinna av brist på D-vitamin under vinterhalvåret, men under sommaren sjunker siffran till 2 %. Det här beror på att D-vitamin bildas i huden med hjälp av solljus.
- Det går inte att spara D-vitamin i kroppen hur länge som helst, men om man vistas i solen lagom mycket under sommarhalvåret kan man hålla sin D-vitaminnivå uppe under vinterhalvåret med exempelvis fet fisk eller kosttillskott, säger Ann Burgaz, som lett arbetet med studien vid Institutet för miljömedicin på Karolinska.
Brist på D-vitamin ger högre risk att drabbas av benskörhet, högt blodtryck, cancer, MS och diabetes, speciellt hos äldre kvinnor. Att även UV-strålning kan vara ohälsosam är inget som ska hindra oss från försöka hålla D-vitaminnivåerna uppe med solens hjälp, enligt Ann Burgaz.
- Tio, femton minuter per dag med ansikte och händer i solen är fullt tillräckligt. Man får absolut inte bränna sig, det är viktigt att understryka, säger hon.
D-vitaminer finns naturligt i bland annat i fiskleverolja, fet fisk, lever, äggula, grönsaker och fetare mejeriprodukter som standardmjölk. Mellan- och lättmjölk D-vitaminberikas i efterhand.