Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Så enkelt och smidigt gör du en riktigt god hemgjord majonnäs
2 AV 2
Foto: Lisa Björner/Eva Hildén

Kycklinggratäng - 5 recept på krämiga gratänger och kockens bästa tips

5 recept på krämigt goda kycklinggratänger att laga till vardag och som helgmat. Här får du också användbara tips från Allt om Mat:s kock på vilken typ av kyckling som passar bäst i en gratäng, hur du smaksätter den och vanliga misstag man ska undvika när man tillagar kycklinggratäng.

Gratäng är en perfekt rätt att laga om man fått till exempel pasta, ris och kyckling över från annan maträtt. Ett bra sätt att ta vara på rester helt enkelt. Här är 5 goda recept på gratänger med kyckling att laga till vardagsmiddag och fest. Allt om Mat:s kock Cecilia Lundin ger dig dessutom tips på vad du kan tänka på. 

Vad är viktigast att tänka på när man lagar kycklinggratäng?

– Att kycklingen är genomstekt och inte har något rosa inslag. Det är också viktigt att inte gratinera för länge, då blir kycklingen torr.

Vilket är det vanligaste misstaget många gör när de lagar gratäng?

– En torr gratäng är aldrig kul så det ska vara rikligt med sås eller vätska så att kycklingen kan puttra ordentligt. I en för varm ugn kan gratängen bli bränd på ytan och kycklingen kanske inte har hunnit bli färdigtillagad. I en för kall ugn får gratängen inte den goda gratinerade ytan man vill ha. Följ alltid receptet du har valt att laga, där är ugnstemperatur och tid utprovat så att du kommer få bästa resultat.

Ska man välja färsk eller grillad kyckling?

– Har du en rå kyckling ska den antingen stekas först eller tillagas en längre tid i ugnen för att bli färdig. Utgår du ifrån färdiggrillad kycklingen blir det en snabblagad gratäng eftersom kycklingen redan är färdig.

Är det någon del på kycklingen som passar bättre i gratäng än andra?

– Lårköttet är saftigare än bröstköttet och passar därför bättre i en gratäng. Men tillagas bröstköttet på rätt sätt blir det också bra.

Hur smaksätter man en kycklinggratäng?

– Eftersom kycklingköttet är milt och inte har så mycket smak kan man smaksätta på många sätt. Knaperstekt bacon, ost med lagrad smak, chilisåser, tacosåser, mango chutney, listan kan göras oändligt lång. Utgå från vad du är sugen på och botanisera blanda alla våra goda kycklingrecept på aom.se.

Kan man göra kycklinggratäng med pasta, ris, bönor och potatis?

– Ris och pasta är det som är vanligast i en kycklinggratäng men med tunnskivad kokt eller rå potatis kan det också bli bra. Bönor kanske inte är så bra i en gratäng men en gryta med kyckling och bönor är aldrig fel. Recept på kycklinggryta med bönor hittar du här! 

5 recept på goda och krämiga kycklinggratänger

Läs också:

Recept på 5 goda kycklinggrytor och kockens tips

5 vardagslyxiga recept med fläskfilé