Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hel kyckling i ugnHel kyckling i ugnHel kyckling i ugn
Hel kyckling i ugn Foto: Ove Lindfors

Krydda med citrus

Citrusfrukter är suveräna som smaksättare, både fräscht och syrligt.

Just nu under vintern ska vi passa på att ge oss själva en vitamininjektion och njuta av de syrliga och fräscha frukterna i både matlagning och bakning.

Tips!

Släng inte pressade citroner eller andra citrusfrukter. Gröp ur innanmätet, lägg skalhalvorna i plastpåse och frys in. Ta fram skalen vid festliga tillfällen och fyll dem med glass.

Sex bra citrustips

1. Varmt... Pressa citrusfrukter när de är rumsvarma. Rulla dem med handen på bordet med hela din kroppstyngd. Då blir frukten mjuk och lätt att pressa saften ur.

2. ...och kallt. Ska du däremot riva skalet är det bäst att använda kylskåpskall frukt.

3. Hinnfritt. Så skär du ut hinnfria citrusklyftor: 1 Skär bort toppen och botten på citrusfrukterna. 2 Skär med en vass och smidig kniv bort allt skal, både det gula och vita. Börja uppifrån och skär neråt. Vänd citrusfrukten och skär bort resterande skal. 3 Skär ut hinnfria klyftor mellan väggarna.

4. Förkylningstider! Blanda juice från en apelsin med en matsked honung, en bit kanel, ett litet glas mörk rom eller konjak och kokhett vatten i en stor kopp. Drick och gå till sängs!

5. Panikdessert 1. Skeda upp färdigköpt citronsorbet i höga glas och häll en skvätt vodka eller citronvodka i varje glas.

6. Panikdessert 2. Skala ett gäng apelsiner med kniv, så att de vita hinnorna försvinner. Skär apelsinerna i tunna skivor tvärsöver och droppa saften över skivorna. Strö över kanel och socker. Vaniljglass är gott till.