Krydda din egen glögg till festen
Överraska dina gäster med hemgjord glögg. Här är fem recept.
VIT GLÖGG
Ingredienser:
(2 liter)
2 st pomeransskal, torkade
2 st ingefärabitar, torkad
3 st hel kanel, i bitar
0,5 msk kryddnejlika, hel
1 msk kardemumma, stött
2 dl okryddat brännvin
2 dl portvin, rött eller vitt
2 st rött eller torrt vitt vin, i flaskor à 75 cl
3 dl strösocker
Till servering:
skållade mandlar och russin
Gör så här: Spriten drar ur kryddsmaken och vill du ha glöggen extra kryddig kan du låta den ligga den längre tiden i spriten. Välj vitt eller rött vin och följ grundreceptet.
1. Lägg kryddorna i en burk. Häll på spriten. Låt stå i rumstemperatur 12-24 timmar.
2. Sila spriten genom ett kaffefilter. Blanda spriten med portvin, vin och strösocker.
3. Värm den före serveringen, men låt den inte koka.
GLÖGG AV CIDER OCH TORKAD FRUKT
Hela kardemummakapslar och torkade tranbär finns i etniska matbutiker. Kardemummakapslar finns även på Indiska. De är lätt gröna och ska inte ätas, bara ge ifrån sig sin kryddiga arom.
Ingredienser:
(10 personer)
7 dl äppelcider
Glöggextrakt:
5 dl äppeljuice, utspädd
0,5 dl strösocker
10 st kardemummakapslar
4 st stjärnanis
4 st ingefära, bitar hel torkad
4 st kanelstänger
1 st vaniljstång
1 st apelsin, skal
1 st citron, skal
Frukt:
100 g aprikos, torkade
100 g tranbär, soltorkade
10 st kardemummakapslar
1 dl calvados
1 dl äppeljuice, utspädd
Gör så här:
1. Häll alla ingredienser till extraktet i en gryta och värm
långsamt till kokpunkten. Låt stå och dra 4 dygn i kylen. Därefter silas extraktet som då är klart att användas.
2. Aprikoserna strimlas och blandas med tranbär, kardemumma, calvados och äppeljuice. Låt stå och dra ca 4 timmar.
3. Blanda glöggextraktet med cider och värm försiktigt. Tillsätt frukten med lag. Servera med en kardemummakapsel och lite frukt i varje glas.
ÖVERSTEGLÖGG
Kryddig och god glögg!
Ingredienser:
(10 personer)
70 cl brännvin, okryddat
33 cl pilsner
1,5 dl konjak
Smaksättning:
2 st fikon, torkade
3 st katrinplommon
1,5 dl russin
1,5 dl sötmandel, skalad
1 st pomeransskal
8 st kanelstång, i cm:
4 st kardemummor, med skal
1 st kryddnejlika
1 dl strösocker
2 msk strösocker, att bryna
Gör så här:
1. Lägg all smaksättning utom sockret i en kastrull. Häll över pilsnern så det täcker, låt puttra tills den nästan kokat in.
2. Häll på brännvinet. Tillsätt socker och smaka av. Hetta upp under lock utan att koka.
3. Skaka ut ett par msk socker i en stekpanna, värm och bryn tills ytterkanterna börjar stelna och blir vackert bruna utan att brännas.
4. Häll det brynta sockret och konjaken i den upphettade glöggen. Bränn av några sekunder med en tändsticka. Lägg tillbaka locket.
5. Låt glöggen stå och dra åt sig alla goda smaker över natten. Ta vid serveringen upp frukt och mandel att ha som tilltugg.
SHERRYGLÖGG
Extra god blir glöggen om farinsockret får smälta innan vin och kryddor tillsätts.
Ingredienser:
(1 flaska)
1,5 dl farinsocker
75 cl rödvin, i flaska
37 g glöggkryddor, i påse
1,5 dl sherry
Tillbehör:
russin och skållad och skalad mandel
Gör så här:
1. Smält farinsockret långsamt i en kastrull, rör hela tiden.
2. Tillsätt vin och glöggkryddor, hetta upp under omrörning men låt det inte koka.
3. Ta kastrullen från värmen, tillsätt sherry och låt glöggen stå och dra ca 12 timmar.
4. Sila ifrån kryddorna. Hetta upp glöggen och servera med russin och mandel.
ALKOHOLFRI VINGLÖGG
Till bilförare och unga gäster är det klokt att rusta sig med alkoholfri glögg.
Ingredienser:
(6 personer)
0,5 st citron, skalet
0,5 st apelsin, skalet
37 g glöggkryddor, i påse
2,5 dl svartvinbärssaft
4,5 dl vatten
Gör så här:
1. Tvätta och skala frukterna tunt med potatisskalare.
2. Koka upp glöggkryddorna med saften. Lägg i skalen och ta av från plattan. Låt dra med lock ca 12 timmar.
3. Sila bort kryddor och skal. Späd med vatten och värm. Servera med russin och mandel.