Korka upp för längre vinliv
90 000 flaskor har han korkat om, Peter Gago från Penfolds. Han ger ditt vin längre liv.
De kommer med kassar och väskor i händerna. I väskorna ligger flaskor, dyrgripar som de handlat för länge sedan och haft liggande hemma. Håller vinet fortfarande? Är korken skadad? Hur länge kan jag spara det?
Det är omkorkning av vinflaskor på gång och chefsvinmakaren på det australiska företaget Penfolds är den som håller i öppnandet av vinerna. En lite upphällning, ett kort sniff och titt på färgen och sedan kommer domen.
- Ah, det här håller i 10 år till!
Eller...
- Drick det inom ett år.
Ibland är till och med vinet inte lämpligt för förvaring under någon längre tid längre.
- Då korkar vi inte om vinet men säger till kunden att de får gå hem och laga en god middag och dricka det så fort som möjligt, berättar Peter Gago.
Framför honom på bordet ligger ett antal verktyg som ska öppna flaskorna utan problem, vinet får inte bli korkskadat och det är gamla flaskor det handlar om.
- De måste vara minst 15 år gamla för att vi ska ta med dem på omkorkningen och hemma i Australien får vi in flaskor från 1920-talet ibland. Idag i Stockholm så är den äldsta flaskan från 1963, det ska bli intressant att se hur det vinet mår.
Jag får låna en flaska för att förstå hur det går till och Gago plockar direkt fram två vinskruvar och sätter i korken.
- Jag tar två korkskruvar samtidigt för att inte riskera att förstöra vinet. De är med teflonbeläggning och då går det lättare, säger han samtidigt som han vant drar ur korken.
En liten skvätt av vinet hälls i ett glas, Peter luktar och så får jag smaka. Vinet är från 1994 och vad jag kan bedöma felfritt. Peter håller med och flaskan fylls upp med samma vin fast från den senaste årgången.
Sedan bär det av till andra sidan rummet där en ny kork sätts i. Detta görs i en särskild maskin som flinkt trycker i en ny kork sedan får ett nytt sigill. Flaskan får dessutom en signerad etikett som bevisar att den var i gott skick idag och att det är chefsvinmakaren Peter Gago själv som intygar det.
- Att erbjuda omkorkning är ett sätt att öka värdet på vinerna samtidigt som vi visar att det lönar sig att lagra viner, både för smak och värde.
Processen med omkorkningen är känsligt för vinet och för att det inte ska ta skada så är alla steg ordentligt utprovade. Detta är första gången som omkorkningen sker i Stockholm men sammanlagt har man korkat om över 90 000 viner - man har om inte annat lärt sig hur man ska gå tillväga.
Av alla 90 000 viner som du korkat om, har du blivit förvånad någon gång?
- I Australien blir jag nästan alltid förvånad över vinerna som ägarna kommer med. Ibland är det viner som jag inte ens känner till! Sedan blir jag förvånad över hur väl våra viner åldras, även de som inte är bland de dyrare vinerna kan vara vid god vigör som 15-åringar eller äldre. Det är härligt att se, säger Gago.
Efter omkorkningen visar jag min flaska för en värderingsman från auktionsfirman Christies. Han kollar på den och säger att det är svårt att sälja en ensam flaska av den varianten men om jag haft en låda så hade det varit intressant.
Vad är den högst värderade flaskan i dag på omkorkningen?
- Det är en Penfolds Grange från 1963, den värderas till 20 000 kronor. Nu är den omkorkad och klar och kan sparas ett tag till.
Omkorkningen genomförs varje år men detta var första gången som det skedde i Norden, tidigare år har det förutom i Australien gjorts i bland annat London och Zürich.
• Läs mer Vita fynd för alla tillfällen
• Läs mer 5 chilenska vintoppar