Konditorns superknep: Så lyckas du med äppelpajen
Det är höst och äppeltider. Inget passar då bättre än en läcker äppelpaj med mycket vaniljsås som får det att vattnas i munnen på de allra flesta. Alla har sina favoriter och det vimlar av recept där ute. Men det finns små smarta knep att tänka på, som gör att du lyckas med din bakning. Här delar konditorn med sig av sina bästa tips till dig som verkligen vill ta äppelpajen till nya höjder. Dessutom avslöjar hon hur du gör en superenkel rårörd vaniljsås på nolltid.
En smulig och knäckig äppelpaj med oemotståndlig vaniljsås går alltid hem hos fikagästerna, oavsett kryddning. Men det finns knep som visserligen är enkla, men viktiga om du vill göra något nytt och annorlunda, och ta pajen till en ny nivå. Här delar allt om Mats konditor Anna Nordh med sig av sina bästa tips. Framför allt handlar det om smak, men vissa tips kan också underlätta det praktiska stöket i köket.
Konditorns tips på hur du lyckas med bakningen av äppelpaj
Testa nya oväntade ingredienser
Med enkla medel kan äppelpajen få ett smaklyft. Prova att bryna smöret till degen för att få en trevlig kolasmak. En nypa salt gör underverk och balanserar upp det söta. Kanel är den vanligaste kryddan till äpple, men det är även gott att tillsätta lite kardemumma. Variera gärna vilket socker du använder, rårörsocker eller farinsocker ger en lite mer mustig smak än vanligt strösocker.



Baka i kastrull och slipp disk och kladd
Genom att smälta smöret i en kastrull och sedan tillsätta övriga ingredienser i kastrullen blir bakningen lätt som en plätt och det enda du behöver diska är kastrullen.



Sirap i degen för knäckig yta
Det finns inget bättre än ett knäckigt och lite segt smultäcke. Tillsätt 1/2 deciliter ljus sirap till smuldegen för att få det knapriga täcket som även får en liten god smak av kola.
Godaste tillbehöret – en rårörd och enkel vaniljsås
En rårörd vaniljsås är otroligt gott till pajen och är enklare att göra än en kokt vaniljsås. Här är ett superenkelt recept som du gör på nolltid.