Konditorns bästa tips: Så lyckas du med sockerkakan
Sockerkaka ska vara något av det enklaste du kan baka. Men det finns många fallgropar som kan göra baket misslyckat. Kakan kan bli seg, torr, innehålla mjölklumpar eller bli platt som en pannkaka. Här delar Allt om Mat:s konditor Anna Nordh med sig av sina bästa tips till dig som vill imponera på fikagästerna med en perfekt sockerkaka. Dessutom 7 härliga recept på sockerkakor.
Undvik klumpar
Använd en finmaskig sil för att sikta ner de torra ingredienserna i sockerkakssmeten. Annars är risken stor att det blir klumpar i smeten som är svåra att få bort.
Luft ger volym
Vispa ägg och socker vitt och pösigt och smör och socker ljust och krämigt med elvisp eller i en köksassistent för att få en luftig och hög sockerkaka. Vänd ner de torra ingredienserna med en slickepott för att inte slå ut luften.
Överarbeta inte
Vänd ihop smeten tills den är jämn och klumpfri men undvik att arbeta den för mycket, det ger en kompakt och gummiaktig kaka.
Kaka med bär
För att undvika att bär sjunker till botten i sockerkakan kan de rullas i potatismjöl innan de tillsätts till smeten.
Visste du att?
I konditorvärlden kallas en tårtbotten för anslag. Ett anslag kan vara fettbaserat (rört med till exempel socker och smör) och äggskumsbaserat (vispat med ägg och socker).
Läs mer: Recept på sockerkaka bakad med mandelmjöl
Läs mer: Bästa receptet på knäckig äppelpaj