Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Konditorns bästa tips: Så lyckas du med sockerkakan

Sockerkaka ska vara något av det enklaste du kan baka. Men det finns många fallgropar som kan göra baket misslyckat. Kakan kan bli seg, torr, innehålla mjölklumpar eller bli platt som en pannkaka. Här delar Allt om Mat:s konditor Anna Nordh med sig av sina bästa tips till dig som vill imponera på fikagästerna med en perfekt sockerkaka. Dessutom 7 härliga recept på sockerkakor.

Undvik klumpar

Använd en finmaskig sil för att sikta ner de torra ingredienserna i sockerkakssmeten. Annars är risken stor att det blir klumpar i smeten som är svåra att få bort.

Luft ger volym

Vispa ägg och socker vitt och pösigt och smör och socker ljust och krämigt med elvisp eller i en köksassistent för att få en luftig och hög sockerkaka. Vänd ner de torra ingredienserna med en slickepott för att inte slå ut luften.

Överarbeta inte

Vänd ihop smeten tills den är jämn och klumpfri men undvik att arbeta den för mycket, det ger en kompakt och gummiaktig kaka. 

Kaka med bär

För att undvika att bär sjunker till botten i sockerkakan kan de rullas i potatismjöl innan de tillsätts till smeten.

Visste du att?

I konditorvärlden kallas en tårtbotten för anslag. Ett anslag kan vara fettbaserat (rört med till exempel socker och smör) och äggskumsbaserat (vispat med ägg och socker).

Läs mer: Recept på sockerkaka bakad med mandelmjöl 

Läs mer: Bästa receptet på knäckig äppelpaj

Annons: Läs alla dina favoritmagasin digitalt via Arcy