Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Allt om Mat:s konditor Anna NordhAllt om Mat:s konditor Anna NordhAllt om Mat:s konditor Anna Nordh
1 AV 3
Lyxigt bakverk att imponera på fikagästerna med
2 AV 3
Allt om Mat:s konditor Anna Nordh
Foto: Hembakat
3 AV 3
Foto: Lisa Björner / Lisa Björner

Konditorns bästa tips: Så lyckas du med cheesecaken

En perfekt cheesecake är krämig, god och slät. Oavsett om du föredrar en ugnsbakad ”New York-cheesecake” eller en fryst variant så finns det saker du måste tänka på. Konditorn Anna Nordh ger dig bästa tipsen för att lyckas med den perfekta cheesecaken. Dessutom fällorna du bör undvika. Baka och njut!

Krämig, len och vansinnigt god. Cheesecake är favoriten för många, och vi förstår varför. Cheesecake kan bakas på två olika sätt, antingen i ugn för en gräddad variant, eller i frys för en mer glassliknande kaka. Här ger vi dig tipsen du behöver för att baka båda varianterna.

Fryst cheesecake

Rumsvarma ingredienser

Chansen att lyckas med baket ökar om du använder rumsvarma ingredienser. Ta fram färskost och ägg en bra stund innan baket så är det enklare att få en homogen smet och det blir inga klumpar.

Låt grädden vara kall

Vispgrädden däremot ska vara kall innan den vispas till fyllningen, då är det mycket enklare att vispa den och få bra volym.

Ta fram kakan i tid

En fryst cheesecake blir lite glassliknande i konsistensen och får inte vara för kall när den äts. Se till att ta fram den en stund innan den ska serveras så den hinner mjukna något.

Täck kanterna

Täck formen med bakplåtspapper, plastfolie eller tårtplast för att lättare kunna lossa kakan. Använd en springform för att få ut kakan lättare.

Foto: Lisa Björner

Bakad ”New York-cheesecake”

Låg ugnstemperatur

Genom att grädda cheesecaken på låg temperatur och grädda den under längre tid minskar risken för att den gräddas för fort. Går det för snabbt kan konsistensen på kakan bli gummiaktig eftersom äggulorna koagulerar för snabbt. Grädda den hellre under lite längre tid i låg temperatur.

Baka i vattenbad

Många föredrar att grädda cheesecaken i vattenbad i ugnen. Det gör att värmen fördelar sig jämnare och kakan gräddas mer jämt, både kanter och mitt.

Undvik sprickor

Låt cheesecaken stå kvar i ugnen efter att du stängt av värmen. Det gör att kakan inte svalnar lika snabbt vilket kan ge sprickor på ytan. Låt den i stället svalna på eftervärme.

Ta ut den i tid

Hur vet man när cheesecaken är klar? Prova att skaka på formen försiktigt, den ska ha stannat till i kanterna men dallra lite i mitten. 

Här är några ljuvligt goda recept på cheesecake

Fryst blueberry cheesecake 

Cheesecake med blåbär och hallon 

Bakad cappucinocheesecake med hasselnötskräm