Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Helén Pe

Konditorn Sara Aasum Hultberg: ”Min plan är att starta något eget”

Sara Aasum Hultberg var bara 24 år när hon tog hem vinsten i Årets konditor. Sedan dess har hon jobbat i högt tempo i olika restaurangkök. I början av sin karriär tackade Sara ja till allt och jobbade dygnet runt men i dag har hon landat i att frihet är viktigare.

Sara Aasum Hultberg har en lång meritlista och har jobbat på flera prestigefyllda konditorier, bland annat NK, Taverna Brillo och Operakällaren. År 2014 tog Sara hem vinsten i tävlingen Årets konditor, Sveriges mest prestigefyllda för individuellt tävlande inom konditori. Vinsten ledde till att många dörrar öppnades för den då 24-åriga konditorn. I dag är hon 31 år och har lagt tävlandet på hyllan. I stället har hon hittat andra sätt att utmana sig själv.

– Vinsten i Årets konditor gjorde att jag fick mycket jobb. Jag har inte känt något behov av att tävla igen, även om det är ett bra sätt att utvecklas men jag känner att jag har utvecklats ändå genom att jobba på med det jag tycker är kul. När man ska tävla måste man räkna med att all ens vakna tid går åt till att träna och förbereda sig, det är inget man gör som ett sidoprojekt utan man satsar allt. Just nu är det ingenting som jag vill göra.

Efter vinsten i Årets konditor har Sara jobbat på olika restauranger i Stockholm där fokus har legat på desserter. Parallellt har hon frilansat och gjort allt från event, middagar och mässor till reklam.

– Jag gillar variation och tycker att det är en bra kombination att ha en deltidsanställning och sedan kunna ta andra uppdrag vid sidan om. Det är skönt att jag inte behöver stå och göra samma sak varje dag. Det som är centralt i allt jag gör är att testa fram nya recept, det är det jag tycker är roligast. Jag har också insett att jag inte ska jobba dygnet runt. Jag behöver ha lite ledigt för att hämta ny energi och inspiration.

Känner press att prestera

I samma veva som hon vann Årets konditor fick Sara utmärkelsen ”Årets unga konditortalang”. En utmärkelse som just då inte gjorde så stort intryck på Sara men det var ytterligare ett bevis på att hon är duktig på det hon gör. Baksidan av att vinna tävlingar och få utmärkelser är dock pressen att fortsätta prestera på hög nivå.

– Jag känner en press att prestera. Det är lite som att man ska kunna allting och säga ja till allt, så har det känts för mig i alla fall. Men det senaste året har jag kommit till insikt om vad som passar mig, att vissa saker inte funkar för mig. Om jag inte tycker att det är kul så säger jag nej, i stället för att stå där och känna mig lite obekväm. Det har nog kommit med åldern, att jag har lärt mig säga nej.

Konditoryrket har fått ett rejält uppsving de senaste åren och ett flertal kända konditorer och bagare syns i både tv och andra mediala sammanhang. Sara har valt att inte vara den som syns och hörs mest.

– Jag har tänkt på det ganska mycket. Att jag har gjort mycket för att jag har förväntats göra vissa saker. Men någonstans har jag känt att jag inte riktigt har det behovet, jag behöver inte bli känd för allmänheten. Jag är inte så bekväm med att stå på scen och att vara i centrum. För tre år sedan tackade jag ja till allt men nu gör jag det som jag vill göra och är bra på. Det är en tankeställare som nog också kommer med åldern.

Friheten är viktig

Sara är en av Hembakats duktiga frilansare som skapar vackra och inspirerande jobb till tidningen, ett bra tillfälle för henne att skapa recept och få vara kreativ.

– Jag har alltid gillat att fota, göra recept och styla men det har helt klart utvecklats genom åren. Det är lite svårt att göra recept till hemmabagare, men nu har jag skrivit så många att jag har lärt mig. Det behöver vara på en annan nivå än när man skriver recept till folk i branschen. När jag står i köket på jobbet så skriver jag bara ingredienserna och sedan ska andra förstå hur det ska göras. Till Hembakat och andra tidningar får jag utgå från att det ska vara tydligt men samtidigt försöka hålla det kort. Det är en balansgång men något jag har fått lära mig.

Sara har hittat ett arbetssätt som fungerar för henne, där friheten är viktig. Hon vill kunna jobba när hon vill och ha möjlighet att styra över sin egen tid.

– Jag tycker om att kunna anpassa jobbet efter mitt liv och inte jobba hela tiden som jag har gjort tidigare. Det är min plan framöver, att ha ännu mer frihet i jobbet. Min långsiktiga plan är att starta något eget, då ska det vara ett litet, intimt ställe där man känner igen alla gäster och får den mysiga känslan. När eller om det kommer att ske handlar om tajmning, det ska vara rätt tidpunkt och kännas bra. 

Sara Aasum Hultberg

Ålder: 31 år.

Yrke: Konditor och matstylist.

Familj: Mamma, pappa och två systrar.

Bor: Stockholm.

Bakar helst en ledig dag: Kardemummabullar.