Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Så enkelt gör du en saftig och god kaka med smak av saffran
2 AV 2

Konditorn: Så lyckas du få goda och saftiga lussebullar

Lussebullar eller lussekatter är för många det viktigaste bakverket till advent och julfikat. Att baka saftiga, luftiga och smakrika lussebullar är egentligen inte svårt, men det finns en del att tänka på för att inte riskera att få torra bullar. Här hittar du konditorns bästa proffstips för att lyckas med baket, och undvika klassiska misstag. Hur är det egentligen, ska man blanda i Kesella eller inte i degen? Och varför är det en bra idé att använda sprit i bakningen? Kolla här!

Det stora julbaket börjar för många under första advent, men även tidigare än så. Lussebullar eller lussekatter är ofta det första som bakas och äts under hela december. Bullarna ska vara luftiga, saftiga och smaka mycket saffran. Allt om Mat:s konditor Anna Nordh ger här sina bästa tips på hur du lyckas med saffransdegen.

Smält inte smöret

I många recept står det att smöret ska smältas och att mjölken ska värmas till 37 grader innan den hälls över jästen. Det som händer när smöret smälts är att fettsammansättningen på smöret ändras i smält form vilket gör att degen kommer suga åt sig mer mjöl vilket ger torra saffransbullar. Använd rumsvarma eller kalla ingredienser när du bakar. Kalljäsning gör att degen hinner utveckla mer smak och elasticitet. 

Blötlägg saffran och russin

Att låta saffranet ligga i till exempel lite konjak och råsocker ett par timmar (gärna längre) innan baket gör att båda färg och smak frigörs vilket ger mer smak på bullarna. Många bagerier gör sin saffransblandning redan under hösten för att smakerna ska hinna utvecklas så mycket som möjligt. Russinen blir också mjuka och goda om de får ligga i blöt, gärna i glögg för godare smak.

Saffranspistiller ger mer smak än mald saffran.Saffranspistiller ger mer smak än mald saffran.Saffranspistiller ger mer smak än mald saffran.
Saffranspistiller ger mer smak än mald saffran. Foto: Shutterstock

Dra ner på jästen

För mycket jäst kommer i värsta fall ge en smak av jäst till lussekatterna. Använd hellre lite mindre jäst och låt degen jäsa längre, då hinner dessutom smakerna utvecklas mer.

Pensla bullarna

Saffran torkar ut lussebullarna så ett bra tips är att pensla bullarna med uppvispat ägg både innan och efter gräddning. Ägget som penslas på efter gräddning ger en skyddande hinna och gör dem dessutom lite glansigare. Sockerlag fungerar också.

Snurrade degremsor ger lussekatterna ett fint utseende.Snurrade degremsor ger lussekatterna ett fint utseende.Snurrade degremsor ger lussekatterna ett fint utseende.
Snurrade degremsor ger lussekatterna ett fint utseende. Foto: Ulrika Pousette

Skippa kesellan

Att Kesella i sig skulle ge saftigare lussebullar är något av en myt. Ovanstående faktorer påverkar degen mer än vad Kesella gör, men eftersom produkten är ganska fettsnål känns det rimligt att bullarna blir saftigare av smör.

Vårt bästa recept på saftiga lussekatter eller lussebullar

 

Fler recept på julens godaste bakverk:

Recept på mjuk pepparkaka 

Recept på saftigt vörtbröd

Recept på klassisk pepparkaksdeg