Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kokt fisk med äggsås

Vit sås med dill och hackat hårdkokt ägg är en svensk klassiker till fisk. Såsen är enkel att göra och serveras till färska fiskfiléer som fått sjuda i lite buljong. Precis som på mormors tid.

I bildspelet har du beskrivningen steg för steg.

Gör så här:

1. Ta bort de små benen i mitten av den översta delen av filén genom att skära bort lite fiskkött. Skär fisken i portionsbitar, salta och låt dra 10 minuter

2. Häll vatten och fiskfond i en traktörpanna och koka upp. Lägg ner fiskbitarna i buljongen.

3. Sänk värmen och sjud fisken på svag värme under lock, cirka 2 minuter. Ta upp fisken med hålslev och lägg på varm tallrik.

4.Koka äggen i 6 minuter och spola av i kallt vatten. Skala och hacka äggen för hand eller med äggskärare i fina tärningar.

5. Vispa mjöl och lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken, grädden och kokspad från fisken. Låt koka under omrörning, cirka 3 minuter. Salta och peppra.

6. Vänd försiktigt ner dill och ägg i den varma såsen. Servera fisken med sås, kokt potatis och kokt broccoli.

Kokt fisk med äggsås

4 portioner, 40 minuter

cirka 600 g torskfilé

1 1/2 tsk salt

5 dl vatten

2 msk fiskfond, konc.

Sås:

2–3 ägg

2 msk vetemjöl

2 dl mjölk + 1 dl grädde

1 dl silat kokspad

2 krm salt

1/2 krm vitpeppar

2 msk dill, hackad

Till servering:

Kokt potatis och broccoli

Redskap: Skärbräda, filékni, tallrikar, traktörpanna, hålslev, äggskärare

kastrull, visp, måttsats