Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lina Eriksson

Filea abborre - så gör du steg för steg

Abborren har många ben som kan göra den svår att äta, men om man filear den på klassiskt sätt kan man undvika de flesta. Testa!

Nåldyna? Absolut inte ! Abborrfångsten blir en fin sommarmiddag när man filear och byxar fisken benfri. Det är inte så svårt som det låter, bara man vet hur man gör.

Om man filear den från huvudrygg-sidan, ner mot buken, kan man undvika de flesta ben. Och man slipper dessutom jobbet med att fjälla fisken.

Abborren smakar som bäst när den väger under ett kilo, men ibland kan de väga betydligt mer. Det är inte helt ovanligt att den kommer upp i 1,5 kg. En normalstor abborre på 300–500 g går bra att filea och räcker till en person.

Abborren är inte en hotad fiskart, den är helt ok både att fiska upp och att köpa. Den har grön märkning på WWF:s lista, fiskguiden.

Filea abborre - gör så här:

1. Öppna buken genom att sticka in filékniven strax ovanför de röda fenorna. Skär i skinnet ner mot analöppningen.

På så vis är inälvorna hela och kan ligga kvar i fisken medan man skär ut filéerna.

Foto: Lina Eriksson

2. Skär ut filéerna: Börja strax bakom gälarna. Skär genom skinnet och lossa köttet längs ryggraden. Skär med små snitt från huvudet och bakåt. Vinkla kniven mot revbenen och snedda ner mot buken. Skär av filén vid stjärten.

Foto: Lina Eriksson

3. Skär filéerna skinnfria. Börja med att lossa köttet från stjärten. Håll ett fast tag i skinnet och för kniven framåt, lätt vinklad, mot skärbrädan. Putsa bort eventuella hinnor och små ben.

Foto: Lina Eriksson

4. Byxa abborren genom att göra ett snitt på båda sidor om benen som sitter i fiskköttet. Det kallas att byxa för att filén ser ut som ett par byxor när man är klar.

Foto: Lina Eriksson

5. Steka aborren? Salta och peppra filéerna. Vänd dem i grovt rågmjöl. Stek i smör 2–3 min på var sida.

Filékniv - för att få fina filéer behövs en vass filékniv

För att få fina filéer är en bra filékniv nödvändig. Den ska dessutom vara ordentligt vass. Med en slö kniv är det svårt att skära igenom skinnet och fiskköttet trasas sönder. En bra filékniv har tunt blad och kan vara mer eller mindre flexibel.