Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Godaste förrätten eller tilltugget till fördrinken.
2 AV 2
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Koka perfekta ägg - guide med koktider och kockens bästa tips

Att koka perfekta ägg är inte svårt om man vet vad man ska göra. Men det finns en hel del att tänka på. Hur länge ska till exempel äggen koka, och ska de läggas i kallt eller kokande vatten? Allt om Mat:s kock Cecilia Lundin delar med sig av sina kunskaper om hur man kokar löskokta och hårdkokta ägg och hur vi undviker de vanligaste misstagen vid äggkokning.

Konsten att koka ägg är ingen konst, eller? Jo, det är precis vad det är. Samtidigt är det inte svårt att lyckas om man vet vad man ska göra. Hur slutresultatet blir påverkas både av tiden och på vilket sätt äggen kokas. En regel att följa oavsett hur du vill ha dina ägg är att vattnet i kastrullen precis ska täcka äggen när du kokar dem.

Hur många minuter tar det att koka ägg?

Löskokt, översta raden från vänster, 3, 4 och 5 minuterMjukkokt, mellersta raden från vänster, 6, 7 och 8 minuterHårdkokt, nedersta raden från vänster, 9, 10 och 11 minuter. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ja, hur många? Svaret beror helt enkelt på hur du vill ha ditt ägg, och hur stort ägget är. Tiderna nedan är cirkatider för medelstora ägg. Addera någon minut om äggen är stora och dra ifrån någon minut om äggen är små. Här nedan ger kocken Cecilia Lundin rikttider som hjälper dig när du kokar ägg.

Perfekta ägg! Kocken Cecilia Lundin tipsar om hur du lyckas med äggkokningen Foto: Wolfgang Kleinschmidt/Helén Pe

Löskokt, mjukkokt eller hårdkokt ägg

Koktider för ägg

Om äggen läggs i kallt vatten

Löskokt 1-2 min från det att vattnet kokat upp

Mjukkokt 4-5 min från det att vattnet kokat upp

Hårdkokt 7-8 min från det att vattnet kokat upp

 

Om äggen läggs i kokande vatten

Löskokt 3-5 min

Mjukkokt 6-7 min

Hårdkokt ca 10 min

Vilken temperatur ska vattnet ha när man kokar ägg?

– Vattnet ska sjuda så ca 80°. Kokar man för kraftigt spricker lätt äggskalet och äggvitan kan dessutom bli hård och seg.

63-gradersmetoden

Du kan också koka ägg i 63-64-gradigt vatten, men då tar det lika många minuter som gradtalet att koka ett ägg. Gör så här: Värm vatten till 63 (eller 64) grader. Lägg i äggen och låt de koka i 63 (eller 64) minuter. Skölj sedan äggen i kallt vatten. Vitan är nu lite lös medan gulan har len och krämig konsistens.

Koka ägg i kallt vatten 

Finns det några för- eller nackdelar med att koka ägg med start i kallt vatten?

– Lägger man äggen direkt från kylen i kokande vatten spricker skalet lätt. Det är därför bättre att lägga äggen i kallt vatten, koka upp och sedan ta tiden från det att vattnet kokar. Man kan också spola kylskåpskalla ägg en liten stund i ljummet vatten innan de läggs i kokande vatten så minskar risken för att skalet spricker. 

Hur länge ska ägg ligga i kallt vatten?

– Ska de ätas direkt ska de spolas av i ca 2 min. Ska de ätas kalla kan äggen ligga ca 10 min i kallvatten så är de lättare att skala.

Förvaring av ägg

Ägg kan förvaras i rumstemperatur eller i kylskåp, i kylskåpet håller de längst. Äggen ska förvaras med den trubbiga änden uppåt i äggkartong, förvaras de på det här sättet i kylskåp håller de minst två månader. Är du osäker på hur färskt ägget är kan du lägga det i en kastrull med rikligt med vatten. Ligger ägget kvar på botten är det färskt, ett gammalt ägg ställer sig rakt upp och flyter upp till ytan.

Hur länge kan man ha ett kokt ägg i rumstemperatur?

Råa ägg kan alltså förvaras i och utanför kylskåpet under en relativt lång tid. Men hur är det med kokta ägg?

Enligt Cecilia Lundin bör man inte ha ett kokt ägg i rumstemperatur längre än 1-2 timmar, men i kylskåp håller det 3-5 dygn.

Så undviker du att äggskalet spricker

Lägg ägg från kylskåpet i kallt vatten, koka upp vattnet och ta tid på ägget från det vattnet börjar koka

Skölj det kylskåpskalla ägget under ljummet vatten någon minut innan du lägger ner det i kokande vatten 

Ägg, gott och mättande. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Vanliga misstag vi gör när vi kokar ägg

Förutom att äggen ofta spricker när vi kokar dem blir äggvitan ibland seg och gummiaktig. Det beror på att vi kokar ägget för häftigt. Låt det i stället sjuda eller koka lätt för en perfekt äggvita. Ibland blir äggulan grönaktig och det beror på att vi kokat ägget för hårt och för länge.

Vad kan man krydda ägget med förutom klassiker som salt och kaviar?

– Jag älskar tabasco på lös- eller mjukkokta ägg. Annars är det många som gillar majonnäs. Jag tycker i alla fall att man alltid ska undvika flingsalt för man får en känsla av att man tuggar på äggskal när saltet kraschar i munnen.

Ägg i olika färger och storlekar. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ägg-fakta

Ett normalstort ägg väger 53-63 gram.

Ägg är proteinrika och det mesta av proteinet finns i äggvitan medan största delen vitaminer och antioxidanter sitter i gulan.

Äggskalet består i huvudsak av kalk och mängden kalk är lika stor oberoende av äggets storlek. Det förklarar varför stora ägg har skörare skal än små.

Källa: Stora äggboken 

Läs också: Stort test av kaviar - här är den godaste på tub! 

Laga enkla och goda rätter med ägg - se recept här:

Läs också: Stort test av knäckebröd