Koka färskpotatis – så gör du steg för steg
Finns det något godare än nykokt färskpotatis?! Rätt kokt är den ljuvlig att äta bara precis som den är. Men det är något av en konst att koka just färskpotatisen rätt. Här får du fyra knep som hjälper dig koka färskpotatis perfekt.
Cecilia Lundin, kock på Allt om Mat, har egen potatis på sitt sommarställe och kan konsten att koka färskpotatis. Här är hennes fyra knep för att få den perfekt.
Lagom mängd vatten
Koka inte potatisen i för mycket vatten, vattnet ska precis bara täcka potatisen. Används för mycket vatten kan potatisen bli vattnig i smaken.
Koka upp vattnet först
Koka gärna upp vattnet innan och lägg potatisen i det kokande vattnet så håller sig potatisen spänstig bättre. OBS! Koka potatis med locket på.
Salt och dill i vattnet
Tillsätt rikligt med salt i vattnet så får potatisen mer smak. Använd gärna dillkvistar i koket så får potatisen god smak.
Håll koll på koktiden
Koka inte potatisen för länge, den ska precis bara ha mjuknat innan den hälls av och får ånga av.
Slutligen, färskpotatis kokas med skalet på och äts med fördel med skalet på.
Läs också:
Tänk på det här när du använder färskpotatis