Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Koka färskpotatis så den blir perfekt varje gång!
Koka färskpotatis så den blir perfekt varje gång!
Koka färskpotatis så den blir perfekt varje gång!
1 AV 2
Så enkelt gör du dessa smarriga ugnspotatisar med krispig parmesankant
2 AV 2
Koka färskpotatis så den blir perfekt varje gång!
Foto: Shutterstock

Koka färskpotatis – så gör du steg för steg

Finns det något godare än nykokt färskpotatis?! Rätt kokt är den ljuvlig att äta bara precis som den är. Men det är något av en konst att koka just färskpotatisen rätt. Här får du fyra knep som hjälper dig koka färskpotatis perfekt.

Cecilia Lundin, kock på Allt om Mat, har egen potatis på sitt sommarställe och kan konsten att koka färskpotatis. Här är hennes fyra knep för att få den perfekt.

Foto: Shutterstock

Lagom mängd vatten

Koka inte potatisen i för mycket vatten, vattnet ska precis bara täcka potatisen. Används för mycket vatten kan potatisen bli vattnig i smaken.

Koka upp vattnet först

Koka gärna upp vattnet innan och lägg potatisen i det kokande vattnet så håller sig potatisen spänstig bättre. OBS! Koka potatis med locket på.

Salt och dill i vattnet

Tillsätt rikligt med salt i vattnet så får potatisen mer smak. Använd gärna dillkvistar i koket så får potatisen god smak.

Håll koll på koktiden

Koka inte potatisen för länge, den ska precis bara ha mjuknat innan den hälls av och får ånga av.

Slutligen, färskpotatis kokas med skalet på och äts med fördel med skalet på.

Läs också:

Tänk på det här när du använder färskpotatis 

Odla egen potatis - steg för steg-guide för gröna odlare

Smashad potatis - recept