Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Daniel Ohlsson

Kocken Tea Malmegård: ”Vi tyckte väldigt synd om oss själva”

I samma veva som coronapandemin bröt ut i Sverige öppnade kocken och konditorn Tea Malmegård upp dörrarna för sin nya restaurang. När restriktionerna blev allt fler bokade gästerna av. Tea blev själv sjuk och tappade både lukt och smak, något som skulle kunna hindra henne i yrket men i stället väljer hon att satsa.

Kocken och konditorn Tea Malmegård har mångårig erfarenhet av restaurangbranschen. Hon har bland annat jobbat på Operakällaren och har synts i tv-program som Dessertmästarna och Nyhetsmorgon. I höst är hon aktuell som deltagare i jubileumssäsongen av Kockarnas kamp på TV4. 

– Det var ganska bra tajming den här gången, jag har fått frågan förut men då passade det inte så bra. Jag såg det som ett roligt äventyr och så visste jag att vi ska öppna en bar nu i höst så jag tänkte att det är bra PR samtidigt.

Restriktioner och avbokningar

Baren blir en del av restaurangen DoMa som Tea öppnade med sin pojkvän Viktor Lejon i februari 2020. Namnet fanns dock sedan tidigare men med ett annat koncept. Under sex års tid drev paret en hemmarestaurang i sitt vardagsrum. 

– Största skillnaden då och nu har varit att gå från 12 till 150 gäster. Förut var det bara jag och Viktor, nu har vi nästan 25 anställda. Vi sover ungefär lika lite nu som då men nu beror det mest på barnen.

När rätt lokal blev ledig, passande nog i samma hus som där familjen bor, slog de till. Förväntningarna inför våren var skyhöga, sedan ökade smittofallen i Stockholm och gästerna bokade av. 

– Vårt fall var inte unikt, alla i branschen satt i samma båt. Men det är klart att vi tyckte väldigt synd om oss själva de första veckorna. Vi hade precis öppnat restaurang när allt hände. Men jag kunde också känna enorm empati med storrestaurangerna som har funnits i 60 år och som har en stor personalstyrka. Där hade vi fördelen att vi kunde anpassa personalstyrkan, öppettider och bokningar just eftersom vi var så nya. Det var både en blessing och en curse att vara ett litet företag. 

Kritisk mot sena besked

Tea har varit öppet kritisk mot regeringen och myndigheter under pandemin. Hon och andra i restaurangbranschen har varit frustrerade över att få sena besked om restriktioner och vad som gäller.

– Det är en kritik som många krögare kan rikta mot de som har fattat besluten. Man har inte alltid förstått varför allt behövde vara så otroligt långdraget. Framför allt i början när vi fick två dagars framförhållning. Det innebar så mycket mer jobb för personalen att ringa runt till alla gäster och boka av eller om, samtidigt som de skulle vara permitterade. Vi permitterade inte en enda i personalen eftersom det blev så mycket jobb runtomkring. Det är en enorm glädje att ha kvar samma människor i företaget när vi nu expanderar.

Tappade lukt och smak

Tea blev själv sjuk i covid-19 tidigt under våren 2020 och som många andra tappade hon både lukt och smak, en kocks kanske viktigaste redskap. Tea har lärt sig att jobba runt det. 

– Det som är fördelen med att ha öppnat restaurang är att det är så mycket annat man måste göra hela tiden än att stå i köket. Jag har inte fått mindre att göra utan har fått lämna över slutskedet på matlagningen. Men oavsett om jag hade tappat smak och lukt eller inte så hade nog fått lämna över delar av matlagningen ändå eftersom det är mycket att göra. Mitt smak- och luktsinne är bättre än vad det var för 1,5 år sedan men det är fortfarande avsevärt sämre än hur det brukade vara. 

Har du känt rädsla över att det inte ska komma tillbaka?

 – Jag tror inte att jag kommer att få tillbaka det helt och hållet och det är självklart en sorg, men jag är en sådan person som väljer att fokusera på det positiva i livet, så även här.

Läs mer: De två bästa vännerna möts i Kockarnas kamp