Kocken: Så bygger du det perfekta hemmaköket
Matkreatören Monica Eisenman har förverkligat en dröm – att bygga ett kök helt från grunden. Här är hennes bästa tips för att få ett praktiskt kök, med plats för massor av matglädje.
Monica Eisenman har alltid lagat mat. Redan som tioåring gjorde hon ett försök att sno ihop sin första croissant och sedan dess har passionen för mat följt henne livet igenom. Att äta, laga, bjuda på och inte minst skriva om mat, tillsammans med sin syster Lisa, är i dag hennes yrke, som kokboksförfattare, matkreatör och matstylist.
– Vår mamma arbetade på UD så vi växte upp i olika länder och det har gett oss ett stort intresse för smaker och olika matkulturer. Både Lisa och jag är födda i USA, men flyttade till Sverige 1982, berättar Monica.
– Dessutom var mamma fantastiskt bra på att laga mat!
Gott om arbetsytor och smarta lösningar
Och det är här, i det arkitektritade huset utanför Gudö, nära Tyresö i Stockholm, som många av de kreativa mat-idéerna föds. I det skräddarsydda köket finns massor av smarta lösningar, som Monica gärna delar med sig av, men också några funktioner som hon kanske skulle gjort annorlunda i dag.
Att köket verkligen är hemmets hjärta råder det ingen tvekan om. Det ljusa träköket har en stor köksö med spis centralt placerad och det är gott om arbetsytor. En vägg är fylld av vackra burkar med olika gryner och mjöl. Här finns dubbla frysar och kylar och även ett kallskafferi. Dessutom flödar ljuset från två olika håll, så man förstår att det är ett härligt kök att tillbringa många timmar i. Köket var också mycket riktigt utgångspunkten för hela huset arkitektur.
– Jag hade en mycket tydlig vision för mitt kök, säger Monica och sveper ut med handen. Jag ville till exempel att ytorna skulle vara öppna så att kök, matrum och vardagsrum hängde ihop.
”Hur man än gör så blir det stökigt när man lagar mat”
I dag skulle hon gjort på ett annat vis. De öppna planlösningarna må låta mysiga på papperet, men rent praktiskt är det mindre smart.
– Hur man än gör så blir det stökigt när man lagar mat. Och det är trots allt inte så trevligt att se disken när man sätter sig till bords för att njuta av maten. Nästa gång ska jag ha ett kök med en dörr som går att stänga!
Men trots eventuellt matlagningsstök så är det ett stort och inspirerande kök som Monica Eisenman huserar i. Grunden är ett Tibrokök som Monica sedan anpassat efter sina idéer. En rejäl köksö med kombinerad spis var en viktig prioritet. Här äter barnen frukost och här kan gäster mingla medan Monica lägger sista handen vid maten.
– En köksö får gärna vara djup, men tänk på att inte göra den för djup, utan du ska kunna nå andra sidan utan att behöva hänga över, säger Monica och demonstrerar hur perfekt armen räcker till för att duka med en tallrik mitt emot. En köksö med spis ska också, enligt lag för nybyggda hus, ha en vask för att du inte ska tvingas förflytta kastruller med till exempel kokande vatten över en öppen yta.
– Men ärligt talat använder jag den nästan aldrig, erkänner Monica. Så den hade jag egentligen kunnat vara utan om det hade gått.
11 smarta lösningar för ditt kök
1. Många kontakter. Du kan aldrig ha för många eluttag.
2. Satsa på en rejäl arbetsyta i stället för flera små.
3. Glöm inte överhäng på köksön, så det går att samla ihop smulorna när du torkar rent.
4. Satsa på en stor diskho där plåtar får plats att diskas.
5. Utnyttja varenda yta. Vi fick plats med ett skafferi under trappan till exempel.
6. Tänk på utsikten. Vad ser du när du står och diskar eller hackar grönsaker?
7. Vad ska finnas i varje låda? Tänk efter före. En låda för kryddorna nära spisen är ett måste.
8. Visst är öppen planlösning härligt – men skönt att kunna stänga en dörr om stöket!
9. Två ugnar är bra om du lagar mycket mat.
10. Tänk på att inbyggda kylar och frysar får mindre volym för förvaring.
11. Tänk på stegen. Vi har diskmaskinen precis i anslutning till vardagsporslinet.
Hellre en rejäl arbetsyta än flera mindre
I stället använder hon den stora vasken bredvid, en vask som är tillräcklig stor för att diska plåtar i – det var viktigt. Bra tips för den som bakar ofta!
– Ett råd är också att ha en stor rejäl arbetsyta i stället för att dela upp det på flera små. Där kan man lätt tänka fel och skapa flera små duttiga ytor som inte alls är lika användbara, säger Monica.
Materialet i arbetsytor och bänkytor är kvartskomposit. Ett tåligt material som också går att ställa heta kastruller på.
– Marmor är alldeles för ömtåligt. Jag skulle aldrig palla att vara rädd för att spilla eller få fläckar.
Tipset: Satsa på många eluttag
Vare sig du ska renovera ditt kök eller bygga nytt, så finns ett nyckelord: eluttag. Enligt Monica kan du aldrig ha för många kontakter i ett kök. Hon börjar räkna….
– Jag tror det blev 16 stycken, eller hur? Inklusive det här pop-up-uttaget som har tre stycken. Perfekt när du vill använda en mixer i en kastrull på spisen.
– Överdriv alltid antalet kontakter! Du kommer aldrig att ångra dig, säger Monica med emfas.
Här i den stora köksön har hon också skräddarsytt ett kokboksställ och i direkt anslutning till spisen finns ett fack för skärbrädor och ett för plåtar som hon använder mycket.
– Däremot var det här inte min bästa idé, säger hon och drar ut ett smalt ställ för oljor och kryddor bredvid spisen. Jag tänkte att det skulle var smart att ha dem till hands, men det blir ju en alldeles för varm förvaring för dem.
Val av spis
Spisen då? Ja, Monica har en stor range cooker från Bertazzoni, en exklusivare variant av spis med två ugnar, hela 90 cm bred. Den har 5 plattor och en av ugnarna fungerar också som ett rotisserie för till exempel kyckling.
– Att ha två ugnar är bra när du ska laga något samtidigt som kräver olika temperatur, så jag använder båda väldigt mycket, säger Monica.
Spisen är en induktionshäll, även om Monica helst skulle ha haft gas.
– Men det ville inte min man, ha ha. Han gillade inte tanken på att behöva byta stora gasbehållare.
En induktionshäll med tryckknappar är ibland lite svårjobbad, om du till exempel är fuktig om fingrarna, så Monica valde rejäla vred för att stänga av och på hällen. Som den erfarna kock Monica är, hade hon också en tydlig tanke om vad varje låda i köket skulle användas till. Var skulle alla bakformar få plats? Var ska kryddor, kastruller, vardagsporslinet, alla matlådor och stora maskiner förvaras?
– Det är ett bra tips som har hjälpt mig mycket. Sedan blir det inte den drömordningen i lådan ändå när vardagen hinner ikapp, men jag vet var allting finns i varje fall.
– Och glöm inte bort att planera för en skräplåda. Du vet den där för kvitton, pennor, snören, barnens teckningar och allt annat smått och gott.
Ta till vara på varje liten yta
Ett annat grundtips för dig som ska planera ett kök, är att verkligen tänka på att utnyttja varje yta. Under trappan till övervåningen fick Moncia till exempel plats med ett skafferi i direkt anslutning. Perfekt förvaring för grönsaker, sylt, saft och andra egna inläggningar.
– I dag har jag en jordkällare på tomten också. Här kan jag lagra mina ystade ostar. Det låter tjusigt, va? skrattar hon.
Monica har dubbla kylar och frysar som kan vara lite onödigt om du kanske inte jobbar med mat.
– Det händer rätt ofta att jag öppnar fel dörr när jag ska ha något.
Bakom köksön har hon ännu en arbetsyta, men också plats för de köksmaskiner som hon använder mest.
– De som är snygga får stå framme, fastslår Monica och berättar att alla de vackra glasburkarna längs med väggen, med mjöl och olika gryner, mest är för show off.
– Ja, de är ett fint blickfång, men ärligt talat rätt opraktiskt. Du vet inte vilket mjöl det är eller när datumet går ut till exempel.
Lägg fokus på belysningen
Rätt belysning i köket är ännu en viktig punkt. Monica har dimbara spottar, vilket hon gillar. De ger både bra arbetsbelysning och mysljus när det behövs. I hela köket ligger ett ljust vackert furugolv, kanske lite för ömtåligt när man har barn, menar Monica.
– Vi tänkte först på betonggolv, men det är å andra sidan väldig hårt att stå och jobba på en hel dag. Dessutom går allt glas garanterat sönder när du tappar det på betongen.
Efter fem års användning är köket fortfarande väldigt fräscht och oslitet. Inga handtag eller knoppar stör de rena linjerna, i stället är det utfrästa lister som gör att luckan går att greppa.
– Sedan finns det alltid detaljer som du kommer på i efterhand. Tänk om vi skulle gjort ett litet avfallshål i köksön för små sopor, så du bara kunde svepa ner grönsaksskal och annat.
Men vad lagas det då för mat i köket? Ja, Monica älskar ju både italiensk och asiatisk mat, men när hela familjen får rösta blir det burgare.
– Fisk-, kyckling- eller vanliga hamburgare. Det gillar alla.
Läs mer:
10 rätter som passar perfekt i matlådan